Verkkouutiset

Venäjälle ei ole tulossa uusia pakotteita Syyrian vuoksi

Eurooppa-neuvoston kokouksesta ei tullut uusia pakotteita Venäjälle, vain löysä uhkaus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksipäiväisen Eurooppa-neuvoston ensimmäinen työistunto keskittyi muuttoliikkeeseen. EU kehittää edelleen yhteistyötä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa.

Vähentääkseen syitä lähteä Eurooppaan, EU tukee etenkin afrikkalaisia kumppanimaita kaupan ja kehitysyhteistyön keinoin. Samalla EU tehostaa mahdollisuuksia palauttaa Eurooppaan tulleita, jotka eivät tarvitse suojelua.

Kumppanuusmaiksi päätettiin kesäkuun Eurooppa-neuvostossa Nigeria, Niger, Mali, Senegal ja Etiopia. Suomen tavoitteena on ottaa tähän toimintaa mukaan myös Afganistan, Irak ja Somalia.

EU:n presidentti Donald Tusk lupaili uutta esitystä pakolaisten jaosta jäsenmaiden kesken joulukuussa. Nykyistä on vastustettu ankarasti muun muassa Unkarissa ja Slovakiassa.

Illallisistunnossa Eurooppa-neuvosto kävi strategisen periaatekeskustelun unionin Venäjä-suhteista.

– Saimme tilannekatsauksen Normandia-ryhmän eilisestä kokouksesta. Eurooppa-neuvosto arvostaa Saksan ja Ranskan pyrkimyksiä löytää ratkaisuja Minskin sopimuksen edistämiseksi. Normandia-ryhmän päätös tiekartan laatimisesta oli edistysaskel Minskin sopimuksen toteuttamiseksi. On välttämätöntä jatkaa työtä tiekartan laatimiseksi ja sen käytännön toteuttamiseksi, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo.

Eurooppa-neuvosto keskusteli myös Syyrian tilanteesta, ja tuomitsi ankarasti Syyrian hallinnon ja sen liittolaisten, erityisesti Venäjän, iskut Aleppon siviiliväestöä vastaan.

Eurooppa-neuvosto vaatii lopettamaan julmuudet ja kiirehtii toimenpiteitä, joilla humanitaarinen apu saadaan perille. Eurooppa-neuvosto vaatii myös vihamielisyyksien välitöntä lopettamista ja YK:n alaisuudessa toteutettavan uskottavan poliittisen prosessin aloittamista uudelleen.

Uusia Venäjän-vastaisia pakotteita ei kuitenkaan ole tiedossa Syyrian takia. Kokouksen päätelmien mukaan ”kaikki kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuslainsäädännön rikkomiseen syyllistyneet on asetettava vastuuseen. EU tulee harkitsemaan kaikkia vaihtoehtoja, mikäli julmuudet jatkuvat”.

Esimerkiksi Italian sosialistipääministeri Matteo Renzi piti RAI:n mukaan puheita uusista Venäjä-pakotteista järjettöminä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)