Verkkouutiset

EU torjuu veronkiertoa, mutta osa yrityksistä pääsee kiertämään säännöt

Unioni aikoo jättää vanhat verosopimukset rauhaan. Tuoreitakaan sopimuksia ei estetä, vaan jäsenmaille tulee pelkkä raportointivelvollisuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-maiden ministerineuvosto sopi tiistaina, että EU torjuu veronkiertoa parantamalla tiedonkulkua jäsenmaiden välillä. EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici kutsuu esitystä ”vallankumoukseksi verojen läpinäkyvyydessä”, mutta arvostelijoiden mukaan kyseessä on vesitetty versio hyvistä aikomuksista.

EU alkoi valmistella sopimuksia veronkierron torjumiseksi viime keväänä. Valmistelun takana ovat vuosi sitten julkisuuteen tulleet Lux Leaks -dokumentit, joissa joukko tutkivia toimittajia kertoi, että Luxemburg on tehnyt sopimuksia 30 yrityksen kanssa. Niiden joukossa olivat muun muassa Microsoft, Amazon ja Disney.

Hollanti puolestaan on tarjonnut edullista verokohtelua esimerkiksi Starbucksille ja Irlanti Applelle.

EU-ministerit sopivat nyt, että jäsenmaiden tulee jatkossa kertoa toisilleen, millaisia verosopimuksia ne ovat tehneet yritysten kanssa. Ilmoitus riittää, eikä jäsenmaiden tarvitse purkaa sopimuksia. EU uskoo, että pelkkä tieto sopimuksista vähentää halua solmia niitä.

Kukin jäsenmaa lähettää tiedot verosopimuksista kahdesti vuodessa muille jäsenmaille sähköpostilla. EU-komissio aikoo jatkossa myös perustaa tietopankin, johon tiedot kerätään.

Vielä viime keväänä Moscovici ehdotti, että jäsenmaiden tulisi julkistaa kaikki kymmenen vuoden aikana solmimansa verosopimukset.

Jäsenmaat muuttivat ehdotusta siten, että laki kattaa ne verosopimukset, jotka on solmittu vuosina 2012–2013 aikana ja jotka olivat voimassa vuoden 2014 alussa. Laki kattaa myös kaikki vuoden 2014 jälkeen solmitut sopimukset. Ennen vuotta 2012 solmittuja sopimuksia ei tarvitse raportoida.

Sopimuksen mukaan jäsenmaat voivat myös jättää kertomatta ne verosopimukset, jotka koskevat pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Ylärajana on 40 miljoonan euron liikevaihto. Liikevaihtoa koskevassa pykälässä on maininta ”group level”, mikä viittaa siihen, että EU haluaa estää yrityksen pilkkomisen verosopimuksen salaamiseksi.

Arvostelijoiden mukaan neuvoston tekemät lievennykset pilaavat sopimuksen ja tekevät siitä pelkän kosmeettisen parannuksen nykytilaan.

– On erittäin harmillista, että EU-ministerineuvosto on vesittänyt komission alkuperäisen ehdotuksen. Ehdotus oli aivan ehdoton minimi verolakien läpinäkyvyyden kannalta, eikä sekään pystynyt vastaamaan Lux Leaks -skandaalin paljastuksiin, sanoo EU-parlamentaarikko Elisa Ferreira the Parliament Magazinessa.

Ferreira edustaa EU-parlamentin sosiaalidemokraattien ryhmää. Samaa ryhmää edustaa komissaari Moscovici.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo, että tiistaina saatu sopu on ”valtava loikka” tiellä kohti veroyhteistyötä ja verotuksen harmonisointia.

Verotus ei kuulu EU:ssa päätettäviin asioihin, vaan jokainen EU-maa saa päättää verotuksestaan itse. Jos verotuksesta jotain sovitaan, EU-maiden täytyy olla yksimielisiä. Näin tapahtui tiistaina, kun verosopimusten tiedonkulkua päätettiin parantaa.

Juncker on johtanut EU-komissiota viime marraskuusta lähtien. Hän toimi Luxemburgin pääministerinä vuosina 1995–2013. Merkittävimmät verosopimukset yritysten kanssa Luxemburg on solminut hänen pääministerikaudellaan.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD antoi maanantaina omat ehdotuksensa maailmanlaajuisen veronkierron torjumiseksi.

Järjestö ehdottaa, että verovähennysten enimmäismäärä asetetaan 30 prosenttiin. Eräissä maissa, kuten Britanniassa, vähennyksillä ei ole ylärajaa.

OECD esittää myös, että yritys maksaa verot siihen maahan, josta se on kerännyt tulonsa. Nykyisin se voi monissa tapauksissa siirtää nämä tulot veroparatiisiin.

OECD arvioi, että yritykset siirtävät vuosittain veroparatiiseihin rahaa 100–240 miljardia Yhdysvaltain dollaria (89–213 miljardia euroa), ja että valtiot menettävät verotuloja kymmeniä miljardeja.

G20-maat keskustelevat OECD:n ehdotuksesta Perun Limassa tänään torstaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)