Verkkouutiset

Eläkeneuvottelut loppusuoralla

Palkansaajajärjestöt päättivät jatkaa eläkeneuvotteluita, joissa kaikki isot kysymykset ovat yhä ratkaisematta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

STTK:n hallitus antoi maanantaiaamuna ylimääräisessä kokouksessaan valtuudet jatkaa eläkeneuvotteluita.

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan neuvotteluissa ollaan loppusuoralla, mutta kaikki isot asiat ovat edelleen ratkaisematta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kyseessä on kokonaisuus, jossa kaikkien palasten on loksahdettava kohdalleen, jotta sopimus syntyy. STTK:n arvio on, että edessä oleva viikko on lopputuloksen kannalta ratkaiseva.

STTK:n hallitus korostaa uudistuksessa koko eläkejärjestelmään liittyviä kivijalkoja.

– Työeläkejärjestelmä on täysin riippuvainen työllisyydestä, joka tällä hetkellä on heikoissa kantimissa. Eläkejärjestelmän rahoituksesta on huolehdittava kestävällä tavalla ja siksi myös eläkemaksujen taso on pidettävä riittävänä.

Myös Akava on valmis jatkamaan työura- ja eläkeneuvotteluita.

– Akavan hallitus totesi, että kestävyysvajeen hallitseminen on tärkeää ja eläkejärjestelmän on oltava kestävällä pohjalla myös vuoden 2025 jälkeen. Eliniän pidentyminen on työeläkejärjestelmän uudistamisessa yksi tekijä, mutta on ehdottoman tärkeää, että asiaa tarkastellaan laaja-alaisemminkin, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akavan hallituksessa korostettiin, että eläkejärjestelmässä on voitava tarkastella muun muassa eri-ikäisten työllisyysasteita vuoden 2025 jälkeen.

– Myös työnantajien toimet sekä työhyvinvoinnin ja jaksamisen kehittäminen ovat ratkaisevia tekijöitä työurien pidentämisessä. Nämä eivät ole vain työntekijöiden talkoot, Fjäder sanoo.

Kestävyysvajeella liian suuri painoarvo

Myös SAK on valmis jatkamaan neuvotteluita, vaikka liiton hallitus arvosteleekin valtion ja työnantajien eläkeneuvotteluihin tuomaa esitystä. Esityksen mukaan vuoden 2025 jälkeen eläkeikä nousisi elinajanodotteen mukaisesti ilman neuvotteluja.

– Kestävyysvajeen vakavuus on varmasti sisäistetty myös palkansaajien riveissä. Luottoluokittajien ja EU:n arviot vajeesta vuoden 2025 jälkeen ovat kuitenkin saaneet liian suuren painoarvon eläkeuudistuksesta käydyssä keskustelussa, painottaa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

SAK:n hallitus muistuttaa, että työmarkkinajärjestöt ovat jo aiemmin sitoutuneet huolehtimaan vuoteen 2025 mennessä keskimääräisen eläköitymisiän nostamisesta 62,4 vuoteen.

– Aiempien arvioiden mukaan se olisi osaltaan riittänyt suitsimaan kestävyysvajetta, Lyly muistuttaa.

SAK:n hallitus toisti vaatimuksensa työttömyysturvan lisäpäivien eli niin sanotun työttömyysputken säilyttämisestä ja nuorten eläkkeistä huolehtimisesta.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) on sanonut julkisesti, että jos työmarkkinajärjestöt eivät saa ratkaisua aikaan, hallitus joutuu toimimaan asiassa. Stubb on painottanut, että eläkeratkaisun on pienennettävä 4,7 prosentin kestävyysvajetta prosenttiyksiköllä.

Työmarkkinajärjestöt jatkavat eläkeneuvotteluita maanantaina iltapäivällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)