Verkkouutiset

EK: Hallituksen esitykset eivät riitä kannustinloukkujen poistamiseen

Kannustinloukut eivät Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä poistu hallituksen linjaamilla toimilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Ilkka Oksalan mielestä hallituksen on ripeästi valmisteltava esityksensä kannustinloukkuongelman ratkaisemiseksi. Hallituksen tiistaina julkistamat esitykset eivät hänen mukaansa ole riittäviä.

– Tällä hetkellä monessa perheessä yhden vanhemman 2 400 euron kuukausitulot eivät lisää perheen käytettävissä olevia tuloja verrattuna sosiaaliturvan varassa elämiseen. Tällaiset kannustinloukkuongelmat on poistettava, Oksala vaatii EK.n tiedotteessa tiistaina.

Hänen mukaansa ongelman seurauksena Suomessa avoimien työpaikkojen määrä on kasvussa samaan aikaan kun myös työttömien määrä kasvaa.

– Hallituksen tänään esittämien toimien lisäksi tarvitaan monia muita toimia kannustinloukkuongelman poistamiseksi. Niistä tärkeimpiä ovat työn verotuksen keventäminen sekä tulosidonnaisten päivähoitomaksujen, asumistuen ja toimeentulotuen uudistaminen. Työtulojen lisääntymisestä on jäätävä perheelle käteen nykyistä selvästi enemmän, Oksala toteaa.

Oksalan mukaan työttömyysturvan vastikkeellisuutta pitää terävöittää hallituksen linjausten pohjalta. Hän muistuttaa, että työttömän työnhakijan omakin etu on hakea aktiivisesti työtä, ottaa työtä vastaan ja osallistua toimenpiteisiin, joilla työn saaminen helpottuu.

”Yrittäjyyspaketti ripeästi käytäntöön”

EK:n yrittäjäasioista vastaava PK-johtaja Jouni Hakala puolestaan kiirehtii hallituksen yrittäjyyspaketin toimeenpanoa. Hänen mukaansa yrittäjyys sekä pienten ja keskisuurten yritysten kasvu ja kansainvälistyminen ovat avainasemassa talouden ja työllisyyden kääntämiseksi kasvu-uralle.

Hakalan mukaan esimerkiksi satsaaminen Team Finland -palvelujen kehittämiseen on tervetullutta, sillä eri toimijoiden palveluilla on tärkeä rooli yritysten kansainvälistymisessä. Myös panostukset innovaatioiden edistämiseen ovat hänen mukaansa tervetulleita, ja ulkomaisten asiantuntijoiden hyödyntämiseen liittyvien pullonkaulojen selvittäminen palvelee kansainvälistyviä yrityksiä.

Paketti lupaa helpotusta myös yrityksiä kuormittavaan sääntelyyn.

– Pykälähuollolla voidaan mahdollistaa pk-yritysten toimintaedellytyksiä ilman lisäkustannuksia julkiselle taloudelle. On myös perusteltua pyrkiä lisäämään yksityisen riskirahoituksen ohjautumista kasvua hakeviin yrityksiin. Siksi on syytä edetä ripeästi normien helpottamisessa, Hakala tähdentää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)