Verkkouutiset

Rattijuopot kuormittavat käräjäoikeuksia – kansanedustaja: ”eikö prosessia voi sujuvoittaa?”

Kansanedustajien Ben Zyskowiczin ja Kimmo Sasin mielestä oikeuslaitoksia kuormitetaan turhaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Käräjäoikeudet kuormittuvat ja oikeuslaitokset kipuilevat resurssipulassa lähivuosina. Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) mielestä prosesseja voitaisiin sujuvoittaa ja tehostaa nykyisestä. Turhista prosesseista pitäisi päästä eroon.

– Noin 7 000 rattijuopumusjuttua käsitellään joka vuosi käräjäoikeuksissa. Milloin, jos koskaan tässä siirrytään rangaistusmääräysmenetelyyn? Zyskowicz kysyi eduskunnan budjettikeskustelussa koskien oikeusministeriön pääluokkaa.

Rangaistusmääräysmenettelyssä rangaistusvaatimuksen antaa poliisi, tullimies tai muu valvontaa suorittava virkamies omasta aloitteestaan tai syyttäjän puolesta.

Zyskowicz halusi myös tietää myös, ”mitä kuuluu virolaisten rosvojen siirtämiseen heidän omiin vankiloihinsa?”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi vastauksessaan, että perustuslakivaliokunnan vakiintuneen käytännön mukaan ainoastaan tuomioistuimessa voidaan määrätä henkilö ajokieltoon.

Rattijuoppoustapausten käsittelyyn saatetaan pohtia kuitenkin muutoksia.

– Tavoitteena on, että seuraavalla hallituskaudella selvitetään poliisin roolin laajentamista ja vastaavasti syyttäjän roolin poistamista näytöllisesti selvissä tapauksissa, kuten juuri rattijuoppouksissa, Henriksson kertoi.

Mitä tulee ulkomaalaisiin vankeihin, Henriksson totesi, että suomalaisissa vankiloissa istuu ”aika paljon ulkomaalaistaustaisia vankeja”, noin viidennes kaikista.

– Tärkeimmät esteet liittyvät siihen, että kaikki EU:n jäsenvaltiot eivät ole vielä implementoineet vankien siirtoa koskevaa puitepäätöstä ja myöskin se, että Venäjä ei ota omia kansalaisiaan vastaan, Henriksson totesi.

Hän korosti, että on useaan otteeseen ottanut asian esiin virolaisen kollegansa kanssa, mutta ”jostain syystä tähän on hirveän vaikea saada muutosta”.

Keskusteltuaan kansanedustaja Kimmo Sasin (kok.) kanssa, Zyskowicz palasi vielä uudelleen rattijuoppojen prosessiin. Kaksikko toivoi perustuslakivaliokunnan harkitsevan linjauksiaan uudelleen:

– Tämä ei voi olla kovin suuri oikeusturvaongelma, koska rangaistusmääräysmenettelystähän syytetty pääsee aina tuomioistuimeen, jos on tyytymätön siihen rangaistusmääräysmenettelyssä annettuun rangaistukseen, Zyskowicz huomautti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)