Verkkouutiset

Eduskunnassa erikoinen näytelmä: Oppositio ylisti hallitusta, PS:n riveistä verrattiin panttivankitilanteeseen

Hallitus- ja oppositioasetelmat mutkistuivat, kun eduskunta palasi vielä kerran tasa-arvoiseen avioliittolakiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oppositiopuolueista on kuultu harvoin näin vuolaita ylistyksiä hallituksen toimille, kun eduskunta keskusteli hallituksen esittämistä lakimuutoksista liittyen tasa-arvoiseen avioliittolakiin, joka hyväksyttiin jo viime vaalikaudella.

– Haluan antaa kiitokseni ja arvostukseni tälle hallitukselle, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kehui.

Hallituksen esitystä ja lakivaliokunnan asiasta tekemää mietintöä kiiteltiin vuolaasti myös vihreistä, SDP:stä ja RKP:stä.

– Tämä on iloinen, iso ja onnellinen asia todella monelle suomalaiselle perheelle, katsoi Emma Kari (vihr.)

Oppositiopuolueista soraääniä kuului vain kristillisdemokraateista:

– Tämä on kuin soutuvene täynnä reikiä, jotka kaikki näkevät mutta silti haluavat laittaa tämän veneen vesille, vaikka tietävät, että vene uppoaa takuuvarmasti, vertasi vastalauseen lakivaliokunnan mietintöön yhdessä perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kanssa jättänyt Antero Laukkanen (kd.)

Laukkanen moitti myös hallituksen esityksen valmistelua puutteelliseksi ja katsoi, että sitä on tarpeettomasti kiirehditty. Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten riveistä nostettiin esiin puutteet lapsivaikutusten arvioinnista ja ongelma, jossa monet maat, kuten Venäjä, eivät jatkossa halua antaa lapsiaan adoptoitavaksi.

Tolvanen: Demokratiaa kunnioitettava

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) korosti demokratian kunnioittamista ja huomautti, että valiokunnan mietintö pohjautuu edellisen eduskunnan tahtoon joulukuulta 2014.

– Se, mitä lakivaliokunta on tehnyt, se on tehty huolella ja niissä rajoissa, mitä hallitus edellytti, Tolvanen vakuutti.

Hallituspuolueista avioliittolakia ryöpytettiin vahvasti perussuomalaisten keskuudesta.

– Arvoisa puhemies, hävettää tämän hallituksen puolesta, kansanedustaja Mika Niikko puuskahti. Hän näki asetelman toisin kuin Tolvanen ja jatkoi:

– Tämä hallitus on jäänyt edellisen eduskunnan ja hallituksen panttivangiksi. Tahtoa vapautumiseen ei ole.

SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman piti tilannetta mielenkiintoisena ja katsoi, että hallituksen rintama ei riitä viemään esitystä eteenpäin:

– Hallitus joutuu nojautumaan tässä tilanteessa oppositioon.

Kokoomuksen suunnalta rintamalinjojen repeilyä ei pidetty ongelmallisena:

– Erittäin raikasta saada olla välillä samaa mieltä opposition kanssa, katsoi avioliittolakia kannattanut kansanedustaja Sari Multala (kok.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)