"Suomalaiset pohjattoman ahneuden uhreja" – kantelu oikeusasiamiehelle siirtohinnoista

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) on jättänyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle sähkön siirtohintojen korotuksista.

  • HUOM! EMBARGO MA 11.1. KLO 03.00   LKS 20160110 - Vasemmistoliiton Jari Myllykoski puhumassa budjetin palautekeskustelussa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä keskiviikkona 16. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.).

    ()

Jari Myllykoski pyytää oikeusasiamiestä selvittämään, onko Energiavirasto toiminut velvoitteidensa mukaisesti sähkömarkkinoita valvovana viranomaisena.

– Energiaviraston velvollisuus on suojata kuluttajan asemaa sähkömarkkinoilla. Tähän kuuluu vastuu seurata alueellisesti eriävää hintakehitystä, Myllykoski perustelee.

Energiaviraston on toimitettava seurannan tulokset työ- ja elinkeinoministeriölle. Valtioneuvoston on ryhdyttävä niiden perusteella tarvittaessa toimiin, mikäli alueiden välisissä energian hinnoissa ilmenee kohtuutonta vääristymää.

Myllykosken mukaan näin suuret ja alueellisesti epätasaisesti kohdistuvat korotukset sähkön siirtohintoihin eivät vastaa lainsäätäjän vuonna 2013 ilmaisemaa tahtoa. Sähkömarkkinalakia tuolloin käsitellyt talousvaliokunta esitti huolensa tulevasta kustannuskehityksestä ja sääti 15 vuoden siirtymäajan, jotta korotuksia ei tehtäisi kertarysäyksellä.

– Carunan omistava australialainen sijoitusyhtiö First State Investments kehuu mainosvideollaan luonnollisen monopolin varmaa tuottoa sijoittajille. On suomalaisen lainsäädännön ja viranomaisvalvonnan epäonnistuminen, jos suomalaiset kuluttajat joutuvat tällaisen pohjattoman ahneuden uhreiksi, Myllykoski sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.