Verkkouutiset

EU odottaa ”henkeä pidätellen” brittien äänestystä – kansanedustajat huolissaan

Haglund ja Kaikkonen pitävät tärkeänä, että Britannia pysyy unionissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n kannattaa tulla Britanniaa vastaan ja antaa sille myönnytyksiä, jotta saarivaltio ei eroaisi unionista, arvioi kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.).

– On Britannian, EU:n ja Suomen etu, että Britannia pysyy EU:ssa. En tykkää tavasta, jolla Britannia kiristää muita, mutta tässä nyt ollaan ja pitää toimia tilanteen mukaan, Kaikkonen sanoi valtiopäivien avajaisissa Verkkouutisille.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk julkisti tiistaina esityksen, joka sisältää Britannian vuoksi tehtävät myönnytykset.

Tuskin mukaan EU on valmis taipumaan sosiaalietujen jäädytykseen ja se voi antaa briteille mahdollisuuden jättäytyä halutessaan EU-yhteistyön ulkopuolelle. Britannia on myös saamassa vakuutuksen, että sen ei tarvitse taipua euromaiden talouspolitiikkaan. Britannia käyttää omaa puntaansa.

EU-maiden johtajat päättävät helmikuun lopussa, hyväksyvätkö ne ehdotuksen. Britannian on määrä järjestää kesäkuussa kansanäänestys EU-jäsenyydestä.

Kaikkosen mukaan EU seuraa ”henkeä pidätellen” äänestystä. Vaarana on, että jos Britannia jättää EU:n, joku muu jäsenmaa seuraa perässä tai ainakin alkaa esittää EU:lle omia vaatimuksia.

– Ainoa myönteinen asia on, että EU on kautta historiansa kehittynyt kriisien kautta. Jospa tässä lopulta kävisi onnellisesti.

Kansanedustaja Carl Haglund (r.) katsoo, että Britannian pääministeri David Cameron on avainasemassa.

– Ratkaisevaa on, mitä Cameron ja muut johtavat poliitikot sanovat. Jos hän kokee saavuttaneensa hyvän neuvottelutuloksen ja itse kampanjoi sen puolesta, silloin on hyvät mahdollisuudet voittaa, mutta jos pääministeri ei seiso tuloksen takana, lopputulos on sen mukainen, Haglund toteaa.

Toistaiseksi Cameron on hänen mielestään ollut turhan varovainen kannanotoissaan. Se on toisaalta ymmärrettävää, koska hän odottaa neuvottelutulosta ja päättää vasta sen jälkeen, mitä hän briteille suosittelee, Haglund arvioi.

Voisiko EU tehdä eroamisen niin kalliiksi, että Britannian kannattaisi tai olisi suorastaan pakko jäädä jäseneksi?

– Kiristäminen ei ole mikään hyvä tie, se vain provosoi Britannian kansaa, Haglund sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)