Yle: Suomi neuvottelee turvapaikanhakijoiden palautuksista – "täällä ei voi olla ilman lupaa"

Irakista, Afganistanista ja Somaliasta tulee eniten turvapaikanhakijoita, mutta juuri niihin maihin palauttaminen on ollut vaikeaa, koska Suomella ei ole niiden kanssa palautussopimusta.

  • LKS 20151201 - Sisäministeriön kansliapäälliikkö Päivi Nerg turvapaikanhakijoita, tiedustelulainsäädäntöä ja Schengenin sopimusta koskevassa sisäministeriön taustatilaisuudessa Helsingissä tiistaina 1. joulukuuta 2015 STR / LEHTIKUVA Roni Rekomaa

    Palautussopimuksista neuvotteleva Päivi Nerg.

    ()

Viime vuonna Suomeen tuli turvapaikanhakijoita yhteensä 32 500. Eniten pakolaisia on tullut Irakista, Afganistanista ja Somaliasta, joiden kanssa Suomella ei ole palautussopimusta. Afganistanin kanssa sopimusneuvotteluja on käyty viime syksystä saakka. Irakin kanssa ne on juuri aloitettu. Somalian kanssa neuvottelut ovat olleet jäissä jo vuosia.

Irakin virkamiesdelegaation kanssa neuvottelevan sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan vapaaehtoisen palautuksen ja pakkopalautuksen määritelmistä väännetään eniten kättä.

– Pakkopalautus sanana herättää Irakissa ja myös näissä kaikissa meidän neuvottelukumppaneissa vastahankaa. Asia pitää puolin ja toisin ymmärtää, että mitä me tarkoitamme pakkopalautuksella ja mitä me emme tarkoita. Irakissa ja samoin Afganistanissa se tarkoittaa jotakin paljon kovempaa kuin suomalaisessa yhteiskunnassa, Nerg kertoo Ylelle.

Palautussopimuksessa neuvotellaan käytännön tasolla siitä, miten kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö otetaan takaisin kotimaahansa; mihin viranomaisiin otetaan yhteyttä ja kenen kanssa lentoja järjestetään.

– Afganistanin sopimus on siinä vaiheessa, että ensimmäiset luonnokset on tehty, mutta ei olla vielä näin pitkällä virkamiestason neuvotteluissa kuin Irakin kanssa, Päivi Nerg sanoo.

Päivi Nergin mukaan neuvotteluissa on tarkoitus luoda toimintatavat, joiden myötä suurin osa lähtee vapaaehtoisesti. Eikä Nerg aio antaa neuvotteluissa periksi.

– Suomalainen yhteiskunta lähtee siitä, että täällä ei voi olla ilman lupaa. Meidän täytyy luoda sellaiset toimintamallit Irakin, Afganistanin ja Somalian kanssa, että pystytään ne viimeisetkin palauttamaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.