Verkkouutiset

Alexander Stubb: Etupiiriajattelu elää Venäjällä

Pääministeri muistuttaa, että pienen maan etu on pitää kiinni kansainvälisestä oikeudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) varoittaa Suomea joutumasta harmaalle vyöhykkeelle. Hänen mukaansa pienen maan etu on se, että kansainvälistä oikeutta kunnioitetaan.

Tämänkin vuoksi Venäjä-pakotteiden takana seisominen, EU:n yhteisessä rintamassa pysyminen, on enemmän kuin perusteltua.

Perussuomalaisten ja keskustan riveistä EU:n pakotepolitiikka on saanut arvostelua, myös SDP:n eduskuntaryhmän linjaukset ovat lähentyneet EU-kriittistä linjaa. Stubb huomauttaa, että ”Venäjä on vallannut toisen suvereenin maan alueen”. Sitä ei voi hyväksyä.

– Meillä on periaate, että kaikki ei ole kaupan. Keskustelu pakotteista on tervetullutta, mutta tässä on pidettävä mielessä Suomen kaltaisen pienen ja itsenäisen kansakunnan etu. Jos periaatteet olisivat kaupan, niin ajautuisimme uudelleen harmaalle vyöhykkeelle, jossa me emme halua olla, Stubb sanoo Nykypäivän haastattelussa.

Stubb arvioi Venäjää suorapuheisesti ja avoimesti. Venäjän malli toimia poikkeaa länsimaista.

– Venäjä elää edelleen vahvasti kansallisvaltioiden maailmassa, jossa kansainvälisillä instituutioilla ei ole sellaista merkitystä kuin sillä on meidän ajattelussamme. Etupiiriajattelu on Venäjällä edelleen vallallaan. On tiettyä haikailua vanhanaikaiseen suurvaltapolitiikkaan, Stubb arvioi.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kritiikkiä EU:n johtajuusvajeesta Ukrainan kriisin hoidossa Stubb ei ymmärrä. Stubb muistuttaa, että EU on ottanut maltillisia ja perusteltuja askeleita Venäjä-politiikassa.

– En oikein ymmärrä Tuomiojan kommenttia. Jos jollain taholla on ollut johtajuutta, niin se on ollut EU. Me olemme maltillisesti, askel askeleelta, edenneet tämän kriisin aikana. Jäsenmaiden kannat Venäjä-politiikasta ovat selvästi lähentyneet.

Stubb huomauttaa, ettei EU ole mikään diktatuuri, jossa jäsenmaat nielevät unionin linjaukset. Linjan muodostaminen vaatii aikaa.

– EU:n toiminta on ollut hyvää sekä ulkoministeri- että päämiestasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)