Verkkouutiset

Oppositiopuolueet talousneuvotteluista: Ei avointa valtakirjaa

Keskusta ja perussuomalaiset odottavat kuulevansa, mikä on hallituksen kanta velkaantumisen taittamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on kutsunut oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskustan neuvotteluihin tiistai-iltapäivänä 25. helmikuuta.

Lehtitietojen mukaan oppositiopuolueille on toimitettu kolme kysymystä, joissa tiedustellaan, ovatko puolueet sitoutuneet siihen, että valtion velan bkt-osuuden kasvu pysäytetään lähivuosien aikana, yhtyvätkö puolueet valtiovarainministeriön arvioon, jonka mukaan valtion velan bkt-osuuden kääntäminen laskuun edellyttäisi kolmen miljardin euron sopeutustoimia ja pitäisikö sopeutustoimet saattaa voimaan vuonna 2015 vai pitäisikö toimet jaksottaa useammalle vuodelle.

– Niin kapea agenda kuin mitä siinä kutsussa oli, se ei tietenkään riitä eikä ole tarkoituksenmukainen, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa maanantaina.

Soinin mielestä pöydälle täytyy ottaa myös kehitysapu ja tuet EU:n kriisimaille, jos puhutaan Suomen velkaantumisen pysäyttämisestä. Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko puolestaan vaati, että pöytään täytyy tuoda rakenneratkaisut: kuntauudistus, sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus ja työurat, erityisesti eläkeikä.

Minihallitusneuvottelut

Ykkösaamun toimituksen saaman tiedon mukaan neuvotteluihin oltaisiin tuomassa myös rakenneuudistukset. Saarikko totesi tähän, että keskustan saaman kutsun mukaan kysymyksen asettelu on kapeampi kuin Ykkösaamun toimituksen saaman tiedon mukaan. Saarikko sanoi kuitenkin, että jos keskusteluissa ovat hänen toivomansa isot asiat, tilanne on hallitusneuvotteluiden kaltainen.

– Keskusta ei voi sitoutua toimintaan, jossa avoimella valtakirjalla kuittaisimme tietyn miljardiluokan säästön koskien tätä hallituskautta, varsinkaan sen sisältöjä, Saarikko sanoi.

Soini oli sitä mieltä, että hallitus on epäonnistunut omassa tavoitteessaan ja nyt oppositio yritetään sitouttaa velkaantumisen taittamiseen vielä seuraavaksi vaalikaudeksi.

– Jokainen puolue asettaa omat vaihtoehtonsa ja tästä eteenpäin vaalien kautta nämä asiat ratkaistaan ja vaaleissa haetaan linjalle tuki, Soini sanoi.

Soini ja Saarikko toivoivat, että tapaamisessa muodostuisi yhteisesti jaettu tilannekuva talouspolitiikan todellisuudesta. Kummatkin sanoivat odottavansa myös, että kuulevat tiistaina, mikä on hallituksen oma linja velkaantumisen taittamiseen.

– Vihreät ovat kokonaan hiljaa. Vasemmistoliitosta tulee mieleen, toimiiko se enää ollenkaan. SDP:ssä on ristiriitaa. Tämä tulee olemaan mielenkiintoinen keskustelu, Soini totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)