Verkkouutiset

SDP:n mukaan Afganistania ei pidä jättää mittavien ponnistelujen jälkeen yksin

SDP tukee EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Afganistania ei pidä jättää kohta 13 vuotta kestäneiden mittavien ponnistelujen jälkeen yksin. Annamme vahvan tuen (hallituksen Afganistania koskevan) selonteon seuraavalle kirjaukselle: Kaikkein tärkeintä on säilyttää kehityksen oikea suunta ja estää maan vaipuminen takaisin konfliktiin ja sekasortoon. Kehitys ei kasva hetkessä ja siksi tukea tarvitaan edelleen, sanoi kansanedustaja Tuula Peltonen SDP:n ryhmäpuheenvuorossa.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona valtioneuvoston selonteosta Afganistanin tilanteesta ja osallistumisesta sotilaalliseen Resolute Support -kriisinhallintaoperaatioon sekä selonteosta sotilasosaston asettamisesta korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Norjan, Viron, Liettuan, Latvian ja Irlannin muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa 1.1.–30.6.2015.

– Tukea jatketaan siis päättäväisesti. Kiitoksen ansaitsee selonteon realistinen analyysi valtion hauraudesta sekä riskeistä, joita ulkomaisten joukkojen vetäytyminen saattaa aiheuttaa. Nopeita voittoja ei voida edellyttää. Afganistania repinyt sisällissota jättää syvät jäljet pitkäksi aikaa, ja ihmisoikeustilanteen lopullinen paraneminen kestää vuosikymmeniä.

Vuoden 2015 alussa käynnistyvässä Resolute Support, ”päättäväinen tuki” -operaatiossa koulutuksella ja neuvonannolla on keskeinen rooli. Tavoitteena on saattaa Afganistanin turvallisuusjoukot tasolle, jossa ne pystyvät itsenäisesti ja uskottavasti pitämään maan turvallisuustilanteen vakaana. RS-operaatio edistää myös YK:n Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman toimeenpanoa.

– RS-operaatiossa on tehtävä kaikki sen eteen, että paikallisväestö näkee ulkomaisten toimien tuottavan lisäarvoa. Operaation oikeudellinen perusta on Afganistanin suostumus, mutta sosialidemokraatit tukevat Suomen kantaa siitä, että myös YK:n mandaatti on pyrittävä hankkimaan, Peltonen totesi.

SDP tukee EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista ja sitä, että Suomi pyrkii vaalimaan perinnettään rauhanturvaamisen ammattilaisena.

– Taisteluosastojen myötä unionilla on toiminnallinen kyky puuttua myös sellaisiin kriiseihin ja konflikteihin, joiden kehittymistä ei voi ennakoida. Haasteena on kulloinkin vuorossa olevan taisteluosaston osaamisen soveltuvuus puhjenneen kriisin vaatimuksiin.

Peltosen mukaan taisteluosasto-konseptin käytettävyydessä on paljon petraamista, mikäli niistä halutaan luoda nopea työväline EU:n kriisinhallinnan vahvistamiseksi.

– Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä kannustaa Suomea edelleen aloitteellisuuteen taisteluosastojen käytettävyyden lisäämiseksi ja tukee osallistumista pohjoismaisen taisteluosaston valmiusvuoroon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)