Verkkouutiset

Pääministeri väläyttää syksyllekin säästöjä

Kehysriihessä sopeutustarve ehkä kolme miljardia, mutta päätökset eivät lopu Jyrki Kataisen mukaan siihen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Jyrki Katainen arvioi, että hallitus joutuu jatkamaan talouden sopeutustoimia kevään kehysriihen jälkeenkin. Kehysriihen sopeutustarpeen hän arvioi olevan kolmen miljardin luokkaa.

Katainen kehottaa varautumaan koviin päätöksiin. Pääministeri painaa kaasua ja katsoo jo vaalikauden loppuun saakka. Hallitus ei lopeta työtään kehysriiheen, vaan syksyllä voi olla uuden kierroksen paikka.

– Henkisesti olen varautunut, että keväänkin jälkeen pitää olla valmiutta tehdä uusia sopeutustoimia. Saattaa olla, että ensi syksynä tarvitaan lisää rakenneuudistuksia tai sopeutuksia. Ei voi höllentää ja ajatella, että maaliskuun jälkeen kaikki on ohi. Sellainen on hytinä, että keväällä on edessä jopa kolmen miljardin sopeutustarve, Katainen sanoo Nykypäivän haastattelussa.

Katainen huomauttaa, että talouteen syntyi vinouma jo 2000-luvun alussa. Ongelmana on vaihtosuhteen heikkeneminen. Viennin arvo on turhan alhainen. Suomi on menettänyt jo pitkään kilpailukykyään.

– Vuodesta 2000 alkaen firmat ovat vieneet vähemmän arvokkaita tuotteita kuin Suomeen on tuotu. Trendi peittyi korkean talouskasvun aikana. Vaikka vietiin vähemmän arvokkaita tuotteita kuin tuotiin, niin volyymi puri. Rahaa tuli ovista ja ikkunoista. Tuli näköharha, pääministeri analysoi talouden tilaa.

Talouteen syntyneen vajeen takia hallitus tekee säästöjä ja rakenteellisia uudistuksia. Katainen huomauttaa, että esimerkiksi kuuden prosenttiyksikön yhteisöveron alennus näkyy taloudessa viiveellä. Uusi alhaisempi vero on ollut voimassa tämän vuoden alusta alkaen.

Pääministeri lähettää myös kunnille viestin: tehkää omanlaisenne uudistukset, kunhan uudistuksia vain tapahtuu. Liitoksissa pääministeri luottaa kuntien omaan harkintaan. Esimerkiksi kehyskunnat voivat tehdä omia ratkaisujaan, kunhan vain liikettä tapahtuu.

– Pallo on nyt kunnilla ja kaupunkiseuduilla. Tehkää makkara mieleiseksenne, me suhtaudumme avoimesti eri malleihin, Katainen viestittää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)