Verkkouutiset

Juncker esittää EU-maille pakollista maahanmuuttokiintiötä

EU-komission puheenjohtaja sanoo, että hänen virkakaudellaan Schengen-sopimukseen ei kosketa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo, että EU-maiden täytyy ottaa vastaan pakolaisia ja turvapaikanhakijoita.

– Tämä täytyy hoitaa pakollisella tavalla, hän sanoo.

Juncker esitteli keskiviikkona toimia, joilla EU aikoo hoitaa maahanmuuttokriisiä. Hän piti Strasbourgissa EU:n tila -puheen, ja käytti kriisin käsittelyyn suurimman osan puheestaan.

EU-komissio esittää, että Keski- ja Pohjois-Euroopan EU-maat ottavat vastaan 120 000 ylimääräistä turvapaikanhakijaa lähinnä Etelä-Euroopasta. Toukokuussa komissio ehdotti 40 000 hakijan kiintiötä. Yhteensä kiintiö kasvaa siis 160 000 turvapaikanhakijaan.

Lisäksi EU kasvattaa kiintiöpakolaisten vastaanottoa 20 000 ihmisellä.

– Se on määrä, joka eurooppalaisten on hoidettava. Nyt ei tarvita retoriikkaa eikä runoutta, tarvitaan toimintaa, Juncker sanoo.

Hän toivoo, että EU-maiden sisäministerit sopivat asiasta 14. syyskuuta.

Komissio aikoo esittää listan niin sanotuista turvallisista maista, joista ei vastaanoteta turvapaikanhakijoita. Tällä hetkellä EU:lla ei ole yhteistä listaa. Juncker toivoo, että listan käyttöönotto nopeuttaa hakemusten käsittelyä.

Junckerin mukaan Dublin-järjestelmä tullaan käymään läpi. Hänen mukaansa EU:n on otettava käyttöön pysyvä ja nykyistä tehokkaampi mekanismi, jotta turvapaikanhakijoita voidaan siirtää jäsenmaasta toiseen.

Dublin-menettely tarkoittaa, että turvapaikanhakija voidaan palauttaa siihen EU-maahan, jonne tämä on ensiksi saapunut.

Rajaturvallisuusvirasto Frontexia on tarkoitus vahvistaa, Juncker sanoo, ja laillisia maahanmuuttokanavia on lisättävä.

Puheenjohtaja haluaa myös perustaa uuden rahaston, jonka avulla ”luodaan vakautta” Pohjois-Afrikkaan.

Juncker sanoo, että EU:n vapaata liikkuvuutta ei rajoiteta.

– Schengen-järjestelmää ei poisteta tämän komission virkakauden aikana.

Tunteikkaassa puheessaan Juncker muistutti, että ihmiset ovat joutuneet pakolaisiksi myös Euroopan sisällä. Hän viittasi sotiin ja vainoihin, joista tuoreimmat on nähty Balkanilla viime vuosisadan lopussa.

– Me olemme kaikki pakolaisia.

Hän myös muistutti, että Syyrian sisällissota on aiheuttanut pakolaisten tulvan naapurimaihin. Euroopassa syyrialaispakolaisia on vain 0,11 prosenttia väestöstä. Sen sijaan pienessä Libanonissa 25 prosenttia asukkaista on tällä hetkellä Syyriasta saapuneita pakolaisia.

– Kuvitelkaa edes hetki, kun lapsi sylissänne näette, että maailma on hajalla. Maksatte silloin minkä tahansa hinnan. Ei ole sellaista merta jota ette ylittäisi, jos takana on sotaa ja terrorismia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)