Verkkouutiset

Kannettava tietokone. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Helsingin kaupungin tietomurto huomattavasti arvioitua laajempi

Tietomurron tekijä on saattanut saada haltuunsa tietoja kaikista helsinkiläisistä oppivelvollisista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin kaupunkiin 30. huhtikuuta kohdistunut tietomurto on tämänhetkisten arvioiden perusteella osoittautunut huomattavasti tiedettyä laajemmaksi.

Tietomurron tekijä on saattanut saada haltuunsa tietoja kaikista helsinkiläisistä oppivelvollisista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kaupungin mukaan on mahdollista, että tietomurto koskee noin 150 000 oppijaa ja lisäksi heidän huoltajiansa. Lisäksi kaikki kaupungin 38 000 työntekijää ovat tietomurron piirissä.

Tietomurron kohteeksi joutuneella verkkosivulla on Helsingin kaupungin mukaan ollut seuraavia tietoja vuosina 2005–2018 syntyneistä helsinkiläisistä oppijoista ja heidän huoltajistaan: Lasten ja huoltajien henkilötunnukset, osoitetiedot, lapsen äidinkieli, kansalaisuus ja uskontokunta.

Verkkolevyllä ei säilytetty lasten tai huoltajien puhelinnumeroita tai sähköpostiosoitteita. Levyllä ei myöskään ollut turvakiellon alaisten henkilöiden osoitetietoja, puhelinnumeroita tai sähköpostiosoitteita.

– Jatkamme selvitystyön tekemistä sekä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja tiedotamme asiasta selvitystyön edetessä. Yhdessä muiden viranomaisten kanssa suosittelemme, että omia henkilötietoja kannattaa aktiivisesti suojata jo tässä vaiheessa, vaikka tietomurron laajuus on vielä selvityksessä, kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula sanoo tiedotteessa.

Helsingin kaupungin omien varhaiskasvatusyksiköiden, koulujen ja oppilaitosten lisäksi tekijä on saattanut saada asiakastietoja myös yksityisistä päiväkodeista, helsinkiläisistä sopimuskouluista, yksityisistä ja valtion kouluista sekä yksityisistä lukioista ja ammattioppilaitoksista.

Ryhmään kuuluvat lisäksi kaikki painotettuun opetukseen hakeutuneet oppilaat ja helsinkiläiset kotiopetuksessa olevat oppilaat. Tietomurron piiriin kuuluu mahdollisesti myös helsinkiläisiä oppilaita ja opiskelijoita, jotka opiskelevat Helsingin ulkopuolella.

Tietomurron kohteena saattaa olla Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoita ja oppisopimusopiskelijoita, ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen asiakkaita ja varhaiskasvatuksen kerhotoimintaan osallistuneita perheitä.

Santahaminan varuskunta-alueella sijaitsevan päiväkodin, leikkipuiston ja koulun asiakastietojen lisäksi näissä toimipisteissä Santahaminassa vierailleiden kulkulupatietoja on saattanut päätyä tietomurron tekijälle. Tiedoissa saattaa olla myös ulkomaalaistaustaisten perheiden passinumeroita.

Keskusrikospoliisi ja Helsingin poliisi tutkivat tapausta törkeänä tietomurtona ja viestintävastuu rikostutkinnan etenemiseen liittyen on poliisilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)