Verkkouutiset

Jan Vapaavuori: Hyvinvointivaltio ajautumassa umpikujaan

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Jan Vapaavuori hahmottelee uudessa kirjasessaan muutosten aikaa niin suomalaisessa yhteiskunnassa, politiikassa kuin Kokoomuksessakin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Jan Vapaavuoren mukaan hyvinvointivaltion rakentamisesta tuli sotien jälkeen poliittinen iskulause, jonka kaikki poliittiset puolueet omaksuivat.

– Laajasti nähtiin, että Suomen pitää olla maa, joka huolehtii heikoimmistaan ja tarjoaa verovaroin rahoitetun koulutuksen ja terveydenhuollon kaikille. Näistä periaatteista ei vallitse suurta erimielisyyttä tänäkään päivänä. Silti hyvinvointivaltiomme on ajautumassa umpikujaan, Vapaavuori kirjoittaa uudessa kirjasessaan.

Vapaavuori julkaisi keskiviikkona politiikan ja Suomen muutosta kuvaavan kirjan nimeltä Pieni kirja politiikasta. Kirjassa hahmotetaan muutosten aikaa niin suomalaisessa yhteiskunnassa, politiikassa kuin Kokoomuksessakin.

Vapaavuoren mukaan erityisesti Nokian huikea menestys vääristi talousluvut ja tuuditti suomalaiset virheelliseen tilannekuvaan.

– Käytännössä rakensimme yhä uusia pysyviä menoautomaatteja luonteeltaan tilapäisen menetyksen varaan. Hyvinvointivaltion kehittämisestä tuli meille väärille olettamuksille perustettu ikiliikkuja.

Vapaavuori kirjoittaa, kuinka julkisen vallan vastuiden ja tehtävien lisäämisestä tuli itsestään selvä vastakohta, jota ei tohdittu kyseenalaistaa olettaen, että myös vahva talouskasvu on automaattinen asiaintila.

– Muutos ja uudistuminen ovat aina vieneet eteenpäin niin yksittäistä ihmistä, kansakuntaa kuin koko ihmiskuntaakin. Aina muutos ei ole ollut hyvästä, mutta väistämätöntä se kyllä on. Tästä syystä on syytä pystyä elämään muutoksessa ja hahmottaa, mitä muutos tarkoittaa, Vapaavuori toteaa kirjasta koskevassa tiedotteessaan.

Vapaavuoren Pieni kirja politiikasta nostaa esille esimerkiksi julkisen sektorin koon ja kestävyyden, riskinoton ja taloudellisen voiton tavoittelun, puoluekentän pirstoutumisen, poliittisten tavoitteiden ehdottomuuden ja niiden seuraukset sekä ennen kaikkea Kokoomuksen järjestötyön uudistamisen.

– Elämme Suomessa murroskautta, jossa muutos on todella nopeaa. Vaatimukset poliittiselle järjestelmälle kasvavat ja näihin vaatimuksiin pitää pystyä vastaamaan. Politiikka on tärkeää työtä ja meidän pitää nostaa politiikka ansaitsemalleen paikalle. Meiltä vaaditaan tekoja ja ratkaisuja joka päivä, niin valtakunnan tasolla, kansainvälisesti kuin kunnissakin. Muuttuneessa ajassa Kokoomuksen ja politiikan tekemisen tavan on muututtava. Kokoomus pystyy olemaan puolue, joka ottaa johtajuuden Suomen suunnan määrittämisessä muuttuvassa maailmassa, Vapaavuori sanoo.

Pieni kirja politiikasta on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.vapaavuori.net. Lisäksi kirjaa jaetaan painettuna Lahden puoluekokouksessa 13.–15. kesäkuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)