Verkkouutiset

Suomi Venäjän vastapuolella – ”sellainen jännittynyt tilanne”

Kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomen käytännön ulkopolitiikka on muuttunut, kun Suomi on Venäjän vastapuolella osana EU-rintamaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pekka Haavisto sanoi Ylen ykkösaamussa, että EU:n kiristyneet välit Venäjään ovat muuttaneet Suomen kanssakäymistä Venäjän kanssa käytännön tasolla siten, että korkean tason tapaamiset on peruttu ja myös normaali kanssakäyminen on vähentynyt. Muun muassa korkean tason Itämeriyhteistyön suunnitellut tapaamiset jäivät pitämättä tänä kesänä.

– Toisaalta viranomaisyhteydet ministeriöiden välillä toimivat, ja ne toimivat muistakin EU-maista normaalisti, eli täydellistä kieltoa tai boikottia ei ole, mutta totta kai sellainen jännittynyt tilanne vallitsee normaalissa viranomaiskanssakäymisessäkin, Haavisto kuvaili.

Haaviston mukaan Suomessa on ollut kuva Venäjästä, joka demokratisoituu ja lähentyy länsimaita. Nyt tämä kuva on muuttunut.

– Se, että Venäjä ja EU ajautuvat jyrkkään konfliktiin, ei ole hyvä tilanne meille. Samaan aikaan on pidettävä kiinni periaatteista. Maiden välinen koskemattomuus on meille tärkeää, tiedämme sen omasta historiasta. Ihmisoikeusperiaatteet ovat meille tärkeitä. Tässä mielessä Suomi seisoo EU:n kanssa samassa rintamassa.

Haaviston mukaan Suomi ei voi tavoitella Venäjän kanssa kovin pitkälle menevää erityissuhdetta.

– Olemme EU:n jäseniä, emmekä voi lähteä kokonaan omille teille siitä. Olemme itse arvostaneet sitä, että EU:lla on yhteinen ulkopolitiikka. Samaan aikaan, kun olemme mukana yhteisessä ulkopolitiikassa Venäjän kanssa, voimme vaikuttaa EU:n päätöksiin, käydä keskustelua ja tuoda tietoa ja tuoda osaamista. Esimerkiksi Niinistön matka Sotshiin ja Kiovaan on esimerkki siitä, että meillä on sinne luonteva keskusteluyhteys, Haavisto sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)