Verkkouutiset

Zyskowiczin hätähuuto eduskunnassa: ”Täällä ei ollenkaan ymmärretä, mitä kello on lyönyt”

Kansanedustaja Ben Zyskowicz vetosi täysistunnossa etuisuuksien korottamisten katkaisemiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen Ben Zyskowicz vei tiistai-iltana eduskunnassa keskustelua, kun opintotukilaki oli käsittelyssä. Zyskowicz arvosteli kollegoitaan, jotka olivat tukeneet opintotuen sitomista indeksiin ja opintorahan korottamista sekä vaatineet muitakin parannuksia.

– Kun näitä puheenvuoroja täällä kuuntelen ja myös tätä hallituksen esitystä katselen, niin jotenkin tuntuu siltä, että täällä ei ollenkaan ymmärretä, mitä kello on lyönyt, Ben Zyskowicz sanoi täysistunnolle.

Hän totesi Suomen valtion ottavan tänä vuonna yli yhdeksän miljardia euroa velkaa ja ensi vuonna seitsemän miljardia euroa velkaa.

– Samalla kun me elämme runsaasti yli varojemme ja myös pitkällä aikavälillä meillä on miljardien kestävyysvaje, eli syömme enemmän kuin tienaamme, niin me täällä korotamme etuisuuksia.

– Ymmärretäänkö täällä eduskunnassa, missä mennään? Tätä ylistetään ja lisää vielä vaaditaan. Meillä on suunnilleen maailman paras ja anteliain opintotukijärjestelmä. Mutta tällaisessa taloudellisessa tilanteessa sitä vielä parannetaan.

Hänen mukaansa ”eivät opiskelijat ole kaikki köyhiä. Se on aivan väärä käsitys. Köyhien perheiden opiskelijalapset ovat köyhiä. Rikkaiden perheiden opiskelijalapset eivät ole köyhiä”.

– Se mitä täällä sanottiin, että on niin väärin, että vanhempien tulot ja varallisuus otetaan huomioon, se ei ole yhtään väärin. Päinvastoin, se olisi ihan oikein, että varakkaat ihmiset tukisivat omia lapsiaan, vaikka nämä ovatkin jo 18 vuotta täyttäneitä, näiden opinnoissa.

Zyskowiczin mukaan helpoin säästötapa olisi jättää uusia pysyviä menoja säätämättä, mutta niitä säädetään lisää. Hän huomautti samojen nuorempien sukupolvien joutuvan maksamaan velat takaisin.

– Te lastaatte heille miljardeja lisää velkaa ja teette korotuksia samanaikaisesti heidän etuisuuksiinsa. En tiedä, mistä tämä kertoo. Kertooko se siitä, että meiltä kansanedustajilta ja ministereiltä puuttuu todellisuudentaju näissä asioissa? Vai kertooko se siitä, että ministereiden runsaissa avustajajoukoissa on niin paljon entisiä opiskelijapoliitikkoja, jotka osaavat siellä lobata ja edistää nykyopiskelijoiden asiaa, mistä tietysti heille kunnia, Ben Zyskowicz totesi.

– Yrittäkää nyt kollegat ymmärtää, missä tässä maassa mennään, ja lopettakaa näiden etuisuuksien korottaminen ja lisäetuisuuksien vaatiminen, kun nykyistenkin etuisuuksien ja palvelujen rahoittamisessa tänä vuonna, ensi vuonna ja lähivuosina on vallan riittävän vaativa tehtävä.

Muutoksen tila

Keskustan Markus Lohi vastasi yhtyvänsä Zyskowiczin hätähuudoksi nimittämäänsä puheen osaan kriisitietoisuudesta.

– On selvää, että on erittäin huolestuttava tämä velkaantumiskehitys. Todella sekin on totta, että kaikista helpoin tapa pienentää tätä velkaantumistaakkaa on se, että emme lisää valtion kuluja, emme tuo uusia etuuksia, jotka lisäävät valtion kuluja pysyvästi, Markus Lohi sanoi.

Hän arvosteli kuitenkin, että hallituspuolueen edustajana Zyskowiczkin tullee äänestämään hallituksen esityksen puolesta.

Zyskowicz myönsi olevansa ”itse tässä hullutuksessa mukana”.

– Ehkä lieventävänä asianhaarana voidaan se kuitenkin ottaa huomioon, että lähetekeskustelussa nostin tämän saman kysymyksen esiin ja toivoin, että valiokunnassa olisi asiaa myös tältä kannalta mietitty, mutta eipähän ilmeisesti mietitty, Zyskowicz sanoi.

SDP:n Tuula Peltonen totesi Zyskowiczille ”tiedoksi ihan, että jos hän ei ole vielä hokannut, että hallitus on tehnyt hyvin pitkäjänteistä ja -näköistä politiikkaa ja meillä on tehty tämmöisiä rakennemuutoksia, esityksiä siitä, miten me saamme tämän julkisen taloutemme vähitellen kuntoon”.

– Ne eivät ole mitään pieniä kikkoja varmaankaan vaan semmoista muutosta, jolla me saamme muutoksen tilan pysyväksi pikkuhiljaa.

SDP:n Eeva-Johanna Eloranta sanoi huolta velkaantumisesta aiheelliseksi, ”mutta opintorahan korotuksen plus tukien lyhennyksen vaikutushan on plus miinus nolla”.

Ei varakkaille

Keskustan Anu Vehviläinen sanoi ymmärtävänsä puheenvuoron siitä, että tulisi olla pidättyväinen uusien menojen aiheuttamisessa.

– Tietysti tämän opintotuen sitominen indeksiin oli viime vaalien alla erittäin suuri kysymys ja kaikki puolueet siihen sitoutuivat. Siinä on sitä kautta tämmöistä painolastia, että tämä tulee hoitaa, Anu Vehviläinen totesi.

– Mutta ehkä tämä edustaja Zyskowiczin puheenvuoro on kyllä hyvä evästys huomiseen rakenneuudistuskeskusteluun. Kun siellä rakenneuudistuksessa on taas esityksiä muun muassa oppivelvollisuuden nostosta tai sitten kotihoidon tuen kiintiöittämisestä ja uusista kuluista kunnille, niin toivon, että myös sitten siellä vasemmalla osataan lukea näitä merkkejä, että ei pitäisi tehdä ollenkaan uusia kuluja näitten rakenneuudistuksien yhteydessä.

Perussuomalaisten Mika Niikko sanoi tajuavansa Zyskowiczin ”yskän, että helpoin säästö on, että pidättäydytään pysyvistä kuluista lakeja säätämällä”.

– Kuitenkin tämä hallitushan on säätänyt juuri tämänkaltaisia lakeja. Ollaan säädetty Yle-maksut ja indeksit niille, ja sitten EVM:ään laitetaan rahaa niin, että hulmu hei, ja sitten me puhumme täällä pikkusummista opiskelijoitten opintojen suorittamisen välttämättömyydeksi, Mika Niikko sanoi.

SDP:n Anneli Kiljunen puolusti vanhempien vaikutuksen poistamista opintotuesta. Zyskowicz vastusti tätä todeten, että ”minä todellakin olen sitä mieltä, että sellaiselle joka on köyhä ja tarvitsee yhteiskunnan tukea, annettakoon helpommin ja enemmän tukea, ja sellainen, joka on varakas ja joka ei tarvitse yhteiskunnan tukea, sille annettakoon vähemmän tai ei ollenkaan tukea”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)