Jo vähäinen ylipaino voi lisätä sydämen vajaatoiminnan riskiä

Verrattain vähäinen ylipaino ja vyötärölihavuus saattavat lisätä sydämen vajaatoiminnan vaaraa.

  • LKS 20080121 - SYDÄNINFARKTIN HOITO : Sydäninfarktin hoito on muuttumassa. HUS-piirissä tehdyn HAAMU -tutkimuksen (Helsingin seudun Avoin Akuutin Myokardi-infarktin hoidon Uudelleenarviointi) mukaan sepelvaltimoiden varjoainekuvaus ja pallolaajennus voi olla tehokkaampi hoito sydäninfarktissa kuin lääkkeellinen liuotushoito. Kuvassa pallolaajennusleikkaus Meilahden sairaalan Kardiologian klinikan katetrisaatiolaboratoriossa Helsingissä 13. joulukuuta 2005. 
 LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

    Pallolaajennusleikkaus Meilahden sairaalassa Helsingissä.

    ()

Jo suhteellisen vähäinen ylipainoisuus saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan olla sydämen vajaatoiminnan riskitekijä. Myös vyötärölihavuus lisää sairastumisriskiä, tulokset osoittavat.

Brittitutkimus perustuu 28 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella riski sairastua sydämen vajaatoimintaan suurenee tasaisesti mitä enemmän liikakiloja on. Riski suurenee noin 40 prosenttia jokaista viiden painoindeksiyksikön lisäystä kohden. Ylipainoisuuden rajana pidetään painoindeksiä 25.

Yhteys oli hyvin samankaltainen tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin vyötärölihavuuden ja sydämen vajaatoiminnan yhteyksiä. Sairastumisriski suureni noin 30 prosenttia jokaista 10 senttimetrin lisäystä kohden. Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärön ympärysmitta on naisella yli 90 cm ja miehellä yli 100 cm.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä. Siitä kertoo uutispalvelu Duodecim.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.