Verkkouutiset

Yle: Olutta iltamyöhään, pienkaupoille erioikeuksia, viinit kauppoihin?

Hallitus sorvaa parhaillaan esitystään uudesta alkoholilaista. Ylen tietojen mukaan alkoholikulttuuri saattaa olla muuttumassa lähiaikoina vapaampaan suuntaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä pohditaan parhaillaan kantoja muun muassa siitä, tulisiko alkoholinmyynnin takarajaa myöhentää kaupoissa nykyisestä eli kello iltayhdeksästä.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmistä kerrotaan Ylelle, että päätöksiä tehdään seuraavien viikkojen aikana ja koko hallituksessa asian on määrä olla esillä myöhemmin tänä keväänä.

Kokoomuksessa on jo aiemmin pohdittu esimerkiksi sitä, että pienet, alle 400-neliöiset kaupat saisivat myydä alkoholia muita marketteja pidempään, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän kolmas varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo.

– Tämä hallitus on myös kokeilukulttuurihallitus. Voitaisiin tehdä vaikkapa vuoden, kahden kokeilu siitä, että alle 400-neliöiset kaupat saisivat myydä alle 4,7-prosenttista alkoholia tietyn aikaa iltayhdeksän jälkeen. Kokeilun jälkeen katsottaisiin, millaisia vaikutuksia sillä olisi ollut esimerkiksi kauppoihin tai kansanterveyteen, kokoomuksen eduskuntaryhmää edustava Wallinheimo pohtii.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei tyrmää Wallinheimon esitystä suoralta kädeltä. Hänen mukaansa perussuomalaisten eduskuntaryhmä on keskustellut alkoholipolitiikasta aiemmin tällä viikolla ja konkreettisiin yksityiskohtiin palataan parin seuraavan viikon aikana helmikuussa.

– Meillä on laaja ymmärrys siitä, että haluamme kuljettaa suomalaista alkoholipolitiikkaa vapaampaan, eurooppalaisempaan suuntaan, Terho sanoo.

Terho sanoo, että perussuomalaisissa on pohdittu kaikkiaan neljänlaisia toimia:

– Yksi on myyntiaikojen pidentäminen. Toisena ovat esimerkiksi veronalennukset ravintolatarjoilulle. Kolmantena on suurempi kysymys siitä, halutaanko kauppoihin A-oluet tai viinit. Neljäntenä on pienpanimojen oikeus myydä [tuotteitaan] ulos omista myymälöistään.

Keskustan eduskuntaryhmässä alkoholinmyynnin mahdollista pidentämistä ei ole toistaiseksi käsitelty, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo. Hän myös toteaa, että keskustan varapuheenjohtajan, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan kanta lienee myös puolueen kanta.

Rehulan mielestä Suomessa olisi siirryttävä kohti ”eurooppalaista alkoholikulttuuria”. Hän mainitsi myös ottavansa mielellään vinkkejä vastaan siitä, kuinka suomalaista alkoholipolitiikkaa voitaisiin vapauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)