Amerikkalaislehti uutisoi: Suomessa kehitetty metalli voi pidentää ydinvoimaloiden ikää

Ydinvoimaloista voi tulla uuden metallin myötä vahvempia ja pitkäikäisempiä.

  • LKS 19971217 - YDINVOIMA: Niukka enemmistö suomalaisista, 51 prosenttia, kannattaa Suomen Gallupin HS:lle tekemän tutkimuksen mukaan viidennen ydinvoimalan rakentamista. Loviisan ydinvoimala kuvattuna tammikuussa -96.  LEHTIKUVA / ARKISTO / HEIKKI SAUKKOMAA / tt

    Loviisa-1 kytkettiin verkkoon vuonna 1977.

    ()

Useimmat ydinvoimaloiden reaktorit on tehty ruostumattomasta teräksestä, joka ajan kuluessa saattaa heikentyä. Amerikkalaisen Quartzin mukaan tutkijat Suomessa ja USA:ssa ovat nyt saattaneet löytää uusia voimakkaampia ja kauemmin kestäviä metalliseoksia.

Tutkimus, jonka mukaan on löydetty kaksi kestävämpää seosta, julkaistaan Physics Review Lettersissä.

Quartzin haastatteleman "Suomen yliopiston" eli Helsingin yliopiston laskennallisen fysiikan professori Kai Nordlundin mukaan tulokset ovat lupaavia. Metalleja on tunnettu vähintään 15 vuotta, mutta vasta viime aikoina niitä on kyetty valmistamaan riittävän laadukkaina testaamiseen.

Seuraavana vuorossa on metallien varsinainen testaaminen ydinvoimaloissa. Uudet mahdolliset materiaalit tulevat alkuvaiheissa olemaan liian kalliita, mutta niiden toivotaan halventuvan tarpeeksi käyttöönottoa varten.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.