Verkkouutiset

Huipputiedemiehiltä yllätysvastaus: Ilmastonmuutos talttuu ydinvoimalla

Johtavien biologien mukaan ydinvoiman on oltava avainroolissa energiantuotannossa, mikäli ilmastonmuutosta vastaan halutaan taistella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

65 huippubiologia puoltaa ydinvoimaa Journal of Conservative Biology -tiedelehdessä helmikuussa julkaistavassa avoimessa kirjeessään.

Biologit varoittavat maailman kasvavan energiantarpeen asettavan yhä enemmän painetta luonnolle ja uhkaavan sen monimuotoisuutta.

Kirjeessään biologit kehottavatkin ”vihreää liikettä” hyväksymään ydinvoiman lisäämisen.

Tieteilijöiden mukaan luonnolle vaarallista ilmastonmuutosta ei voida välttää ilman, että ydinvoima nostetaan avainrooliin energiantuotannossa.

”Energianlähteiden koko kirjo – ydinvoima mukaan lukien – on otettava käyttöön fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn hiilen ja kaasun, korvaamiseksi, mikäli halutaan, että maailmalla on edes jonkinlaiset mahdollisuudet lievittää vakavaa ilmastonmuutosta”, kirjeessä todetaan Independentin mukaan.

Biologit toteavat ydinvoimalla olevan monia etuja muihin energianlähteisiin nähden. Tieteilijöiden mukaan ydinvoima on muun muassa kaikkein kompaktein ja yhdessä tuulivoiman kanssa kaikkein kustannustehokkain energiamuoto.

”Vaikka johtavat ilmastotieteilijät ovatkin hiljattain puoltaneet turvallisten, toisen polven ydinvoimalaitosten rakentamista ilmastonmuutoksen vastustamiseksi, kutsumme silti luonnonsuojelijat ja ympäristöaktivistit punnitsemaan eri energianlähteiden hyviä ja huonoja puolia”, biologit kirjoittavat.

Heidän mukaansa eri energiamuotoja tulisi arvioida objektiivisen todistusaineiston ja käytännön näkökohtien valossa sen sijaan, että niitä vertaillaan ”idealististen käsitysten” pohjalta.

Tiedemiehet syyttävätkin ympäristönsuojelijoita ”historiallisesta vastahakoisuudesta” ydinvoimaa kohtaan. Heidän mukaansa se perustuu pikemminkin ennakkoluuloihin ja ihanteisiin tosiseikkojen sijaan.

Biologien mukaan ydinvoima voisi olla mahdollisesti pääroolissa, kun maailman energiantuotantoa uudistetaan.

”Luonnonsuojelijoiden on aika ottaa kantaa asiaan”, biologit vaativat.

”Päähuolemme on, ettei yhteiskunta tee riittävästi päästöjen vähentämiseksi. Ellemme aloita täyttä globaalia hyökkäystä fossiilisia polttoaineita vastaan, tulee tilanteemme vain huononemaan seuraavina vuosikymmeninä”, kirjettä laatimassa ollut Adelaiden yliopiston professori Corey Bradshaw sanoi Independentille sunnuntaina.

Hänen mukaansa monet niin kutsutut vihreät järjestöt ja vihreää aatetta ajavat henkilöt ovat vältelleet päästöttömiä teknologioita kuten ydinvoimaa tai jopa lobanneet niitä vastaan niihin liittyvän negatiivisen leiman vuoksi.

Corey painotti, että kirjeen tarkoituksena on vakuuttaa ihmiset ydinvoiman mahdollisista hyödyistä sellaisessa maailmassa, jossa energian tarve lisääntyy samalla, kun ilmasto muuttuu kasvihuonekaasujen kasvavan määrän vuoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)