Verkkouutiset

Salainen viinamuseo kiinni yleisöltä yli 50 vuotta, avaamiseksi lakialoite

Rajamäen viinamuseo on yli 50 vuoden ajan saanut olla auki yleisölle vain poikkeustapauksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan täysistunnolle esiteltiin torstaina poikkeuksellinen lakialoite. Kansanedustaja Outi Mäkelän (kok.) aloitteessa esitetään alkoholilakiin lisättäväksi yksi lause:

Tässä pykälässä säädettyjä alkoholin mainonnan ja markkinoinnin rajoitteita ei sovelleta alkoholin valmistukseen ja sen tuotannon historiaan liittyvään museotoimintaan, kun kyseinen toiminta noudattaa museotoiminnan periaatteita.

Kyse on Nurmijärven Rajamäellä sijaitsevasta Altian tehdasmuseosta eli viinamuseosta. Sen toiminnan on tulkittu rikkovan alkoholilainsäädännön mainontapykälää. Siksi museo on saanut 50 vuoden aikanaan olla auki vain poikkeustapauksissa ja tietyille erityisryhmille.

– Museoon on kerätty paitsi runsaasti aineistoa Altian tehtaan toiminnasta myös historiallista aineistoa alkoholin kulutuksesta ja myynnistä Suomessa. Tämän viinamuseon toiminta suhteessa alkoholilakiin on hyvin tulkinnanvaraista, eikä sen, että museossa on esillä esimerkiksi tehtaan omia tuotteita, pitäisi yksiselitteisesti leimata museon toimintaa mainonnalliseksi. Kyse on muun muassa siitä, että esillä on ollut alkoholituotepakkauksia, ja on katsottu, että niillä on myös mainonnallinen merkitys, Outi Mäkelä totesi eduskunnalle taustasta.

Hän huomautti, että museo on esitellyt laajasti myös tehtaan muuta toimintaa: alkoholin valmistuksen lisäksi myös hiivan, parfyymin ja etikan tuotantoa.

– Museon kokoelmiin sisältyy lisäksi alkoholin myyntiin, kulutukseen ja muuhun toimintaan liittyvää historiallista aineistoa muun muassa kieltolain ja talvisodan ajoilta, ja on tuntunut todella erikoiselta, että koko museon toiminta on mielletty markkinoinniksi, kun kyse on näin laaja-alaisesta tehdastoiminnan esittelystä.

Lakialoite lähetettiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)