Verkkouutiset

Miksi huumekoirat ovat käyttökiellossa? ”Johtanut julkikäytön lisääntymiseen”

Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen poliisikoirien käytöstä huumeiden etsinnässä julkisilla paikoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Anne-Mari Virolaisen (kok.) jättämässä kysymyksessä halutaan turvata poliisikoirien tarkoituksenmukainen käyttö myös julkisilla paikoilla.

Virolaisen mukaan tällä hetkellä poliisilta on käytännössä kielletty huumekoirien käyttäminen katuvalvonnassa.

”Taustalla ovat apulaisoikeuskanslerin ja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätökset, joissa todetaan poliisin huumekoirien käytön julkisilla paikoilla olevan kyseenalaista, kun asian hyväksyttävyydestä ei säädetä laissa. Tämän seurauksena Poliisihallitus on kehottanut poliiseja pidättäytymään poliisikoirien käytöstä huumausaineiden katuvalvonnassa siihen saakka, että toiminnan laillisuus ei ole enää harmaalla alueella”, kysymyksessä todetaan.

Anne-Mari Virolaisen mukaan poliisilla on erittäin hyviä kokemuksia huumekoirien käytöstä valvonnassa julkisilla paikoilla.

”Erityisen hyödyllisiksi huumekoirat ovat osoittautuneet festivaaleilla ja muissa suurissa tapahtumissa. Usein pelkkä tieto huumekoiran mahdollisesta läsnäolosta rauhoittaa tilannetta ja vähentää huumeiden käyttöä. Huumekoirien käytön avulla on päästy muun muassa laajojen nuorten huumerinkien jäljille. Huumekoirien ansiosta on myös löydetty paljon sellaisia huumekauppiaita ja huumeiden käyttäjiä, joita ei muuten olisi saatu kiinni”.

Virolainen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen ensi kertaa kesällä 2014. Tuolloin sisäministeri vastasi käynnistävänsä lainsäädännön esiselvitystyön syksyllä 2014.

”Asian olisi toivottavaa edetä nopeasti. Esimerkiksi Turussa huumekoirien pian kaksi vuotta jatkunut käyttökielto on poliisin mukaan johtanut huumeiden julkikäytön lisääntymiseen ja vaikeuttanut ensikertalaisten ja nuorten huumeiden käyttöön puuttumista”, Anne-Mari Virolainen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)