"Pakolaisuus loppuu, kun elintaso on niin alhaalla, että kukaan ei halua tänne tulla"

Professori Matti Virénin mielestä turvapaikkakriisissä on pahin edessä.

  • LKS 20160127 NIM; Migrants and refugees walk through a field near the village of Miratovac after crossing into Serbia via the Macedonian border on January 27, 2016. More than a million people headed to Europe in search of new lives last year, most of them refugees fleeing conflict in Syria, Iraq and Afghanistan in the continent's worst migration crisis since World War II. The onset of winter does not appear to have deterred the migrants. / AFP / ARMEND NIMANI - LEHTIKUVA / AFP

    Makedonian ja Serbian rajan ylittäneitä siirtolaisia ja pakolaisia keskiviikkona Serbiassa.

    ()
  • Matti Virén.

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virénin mielestä Suomen elintaso aiheuttaa sen, että olemme kansainvaellukselle lähtijöille jatkossakin kohdemaa.

Hän katsoo Puheenvuoron blogikirjoituksessaan Maahanmuuttopolitiikan ajopuu, että Suomen ikärakenteen ja työttömyyden ongelmat eivät parane maahanmuuttajien lisäämisellä.

"Suomi hädin tuskin selviytyy nykyisen hyvinvointivaltion rasitteista ja on selvää, että nykyisen kaltainen hyvinvointivaltio ei voi kestää kymmenien tai satojen tuhansien maahanmuuttajien lisärasitusta. Jollain tavalla karu totuus näkyy (tosin ehkä tahattomasti) siitä, että samalla kun pakolaisten vastaanottokeskuksiin on rekrytoitu yli 2 000 työntekijää, yliopistoista vähennetään tuhansia työpaikkoja", Virén kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomen tavoite ei ole selvä.

"Haluammeko maksimoida vai minimoida maahantulijoiden määrän? Ja jos haluamme maksimoida, miten paljon olemme valmiit siitä maksamaan. Ja kuka maksaa ja kuka hyötyy? Ei tarvita korkeampaa matematiikkaa selvittämään sitä, että maahanmuuton hyödyt ja haitat jakaantuvat hyvin epätasaisesti".

"Miten voi olla mahdollista, että pakolaiskriisi päättyy lähitulevaisuudessa? Ei mitenkään. Pahin on selvästi vielä edessä: nälänhätiä, sisällissotia ja terrorismia", hän katsoo.

Virén ihmettelee, miten tämä kriisi oikein päättyy.

"Tietenkin pakolaisuus loppuu Suomen osalta silloin, kun Suomen elintaso on niin alhaalla, että kukaan ei halua tänne tulla. No, eihän tilanne näin huono ole, sanotaan".

Hänen mukaansa herää kuitenkin kysymys, pitääkö Suomen tietoisesti ottaa niin paljon maahanmuuttajia kuin maa juuri ja juuri kestää.

"Mitä tulee valtiovallan politiikkaan, on siinä samanlaisia piirteitä kuin aikanaan ajopuun nimellä kulkeneessa politiikassa; eletään päivä kerrallaan, ja toivotaan, joku muu ratkaisisi ongelmat Suomen puolesta. Valitettavasti se on turha toivo", professori Virén toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.