Verkkouutiset

Yllätysehdotus: Viinarallille terveysmaksu – valmistevero alas

Kansanedustajien ajatuksissa on, että Suomeen tuotavasta alkoholista voisi periä terveydenhuoltomaksun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta keskusteli keskiviikkona hallituksen esityksestä korottaa alkoholiveroa keskimäärin 2,3 prosenttia ensi vuoden alusta.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen totesi viinarallin vaikuttaneen suoraan erityisesti suomalaisten ravintoloiden kannattavuuteen. Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen sanoi Viron viinarallin aiheuttavan noin 300 miljoonan euron menetykset vuosittain – ja liiallisen alkoholinjuonnin aiheuttamat haitat kaatuvat suomalaisille veronmaksajille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kokoomuksen Markku Eestilä toi esille kollegansa Eero Suutarin (kok.) kanssa ”äsken pienessä alkoholiveropoliittisessa paneelissa” valmistelemansa uuden veroehdotuksen.

Eestilä totesi ensin, että esimerkiksi Virosta tuotavaa alkoholimäärä arvioidaan alakanttiin, sillä ”niin systemaattista ja massiivista se on”. Eestilän mielestä kehitystä ei pitäisi vauhdittaa enää kotimaisilla alkoholiveron korotuksilla.

Markku Eestilä totesi alkoholin aiheuttavan erittäin merkittävän määrän terveydenhuollon menoja erityisesti erikoissairaanhoidossa. Myös ylivoimaisesti suurin osa rikoksista on yhteydessä alkoholiin.

Eestilän-Suutarin ehdotuksessa alkoholista perittävä valmistevero laskettaisiin Viron tasolle.

Valtion verotuloista pois lähtevä osa korvattaisiin terveydenhuoltomaksulla. Sitä perittäisiin myös kaikesta Suomeen tuotavasta alkoholista.

Markku Eestilän mukaan ”tällä tavalla me saisimme tämän systemaattisen ja massiivisen tuonnin loppumaan ja saisimme saman verotuoton tavallaan erilaisella tavalla, joka kuitenkaan ei olisi vero ja sitä kautta EU-direktiivien vastainen”.

Eero Suutari totesi kannattavansa kyseistä ”innovaatiota”. Siinä olisi hänestä ratkaisu sekä valtiontalouden vaatimuksiin että alkoholihaittojen pienentämiseen.

”Tietenkin EU saattaa kritisoida mahdollista päätöstämme, mutta se taistelu kannattaisi, koska sille on kestävät perusteet”, Eero Suutari sanoi.

Perussuomalaisten Juho Eerola sanoi pitävänsä esitystä erittäin mielenkiintoisena.

”En ihan tarkkaan päässyt kiinni siihen, mikä oli tämä terveydenhoitomaksu, mikä ulkomailta tulevalle alkoholille sitten mahdollisesti olisi. Täytyisi selvittää, onko tämmöinen EU:ssa mahdollinen, ja jos on, niin erittäin kannatettava idea”, Eerola kommentoi.

”Näitä alkoholihaittoja ei saada pois korottamalla veroja. Tämän EU:n ansiosta Viron puolelta saa tuoda vaikka kuinka paljon viinaa. Suomalaisista tuli, niin kuin tässä Eestilä taisi olla joka totesi senkin, tämmöinen juoppo kansakunta aikanaan 1919-1932, kun oli kieltolaki, ja silloin ei Suomessa saanut laillisesti ostaa viinaa yhtään mistään, mutta kävikö näin”, Juho Eerola sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)