Verkkouutiset

Haitallisten vieraslajien seurantaan ja torjuntaan suosituksia

Haitallisten vieraslajien levinneisyyttä ja torjuntakeinoja on selvitetty poikkeuksellisen laajassa, seitsemän tahon yhteisessä tutkimushankkeessa Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Johtopäätöksissään hanke kiirehtii laivojen painovesilasteja koskevan sopimuksen hyväksymistä ja vilkkaimpien satamien saattamista säännöllisen lajiseurannan piiriin. Hanke myös suosittaa vieraslajikoordinaattoreiden verkoston perustamista ja haitallisia vieraslajeja koskevan ilmoittamisvelvollisuuden säätämistä.

– Kansainvälisen painolastivesiyleissopimuksen voimaan saattaminen olisi tarpeen laivojen mukana leviävien vieraslajien torjumisen vuoksi, sanoo hankkeen koordinaattori Maiju Lehtiniemi Suomen ympäristökeskuksesta.

Hankkeen ehdottama vieraslajikoordinaattoreiden verkosto kattaisi koko maan. Haitallisien vieraslajien ilmoittamisvelvollisuus koskisi kansalaisia, viranomaisia ja tutkijoita.

– Kaikkien käytännön toimijoiden ja kansalaisten valppaus on tärkeää uusien tai nykyisten vieraslajien leviämisen estämisessä: ympäristöä on tarkkailtava ja toimiin on ryhdyttävä heti, kun havaitaan jonkin vieraan lajin leviävän hallitsemattomasti, Lehtiniemi toteaa.

Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja, kuten puutarhakasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)