Verkkouutiset

Verkkouutisten kysely: Suomen paikka on lännessä

Enemmistö suomalaisista katsoo, että Suomen paikka ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on osana länttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisista 62 prosenttia katsoo, että Suomen paikka ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on osana länttä. 28 prosenttia taas katsoo, että Suomen paikka on omillaan. Yhdeksän prosenttia ei osannut sanoa kantaansa asiaan.

Tiedot selviävät Verkkouutisten ja Nykypäivän TNS Gallupilla teettämästä kyselystä, jota varten haastateltiin noin tuhat suomalaista. Haastateltaville esitettiin kysymys: Onko Suomen paikka ulko- ja turvallisuuspolitiikassa osana länttä vai omillaan?

Miehistä ja naisista yhtä suuri osa katsoo Suomen paikan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olevan osana länttä. Miehistä kolmannes on sitä mieltä, että Suomen paikka on omillaan, kun naisista näin ajattelee reilu viidennes. Naisista miehiä suurempi osuus ei osannut kuitenkaan sanoa kantaansa asiaan.

Perussuomalaiset erottuvat

Kokoomuksen ja vihreiden kannattajat katsovat selkeimmin, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen paikka on lännessä. Molempien puolueiden kannattajista 77 prosenttia on tätä mieltä. Seuraavana tulevat SDP:n kannattajat, joista 67 prosenttia katsoo, että Suomen paikka on lännessä.

Kysymys Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta paikasta jakaa selkeimmin perussuomalaisten kannattajia. Heistä noin puolet eli 48 prosenttia katsoo Suomen paikan olevan osana länttä, kun taas 47 prosenttia katsoo, että Suomen paikka on omillaan.

Muihin puolueisiin verrattuna perussuomalaisten kannattajissa on eniten niitä, jotka katsovat Suomen paikan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olevan omillaan. Seuraavaksi eniten tällaista näkemystä on vasemmistoliiton kannattajissa, joista kolmannes ajattelee näin.

Asema ja koulutustaso vaikuttavat

Yhteiskunnallinen asema ja koulutustaso erottuvat kyselyssä. Ylemmistä toimihenkilöistä ja johtajista 77 prosenttia katsoo Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen paikan olevan lännessä, kun työväestöstä näin ajattelee 57 prosenttia ja työttömistä hieman yli puolet.

Korkeakoulutetuista 85 prosenttia katsoo Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen paikan olevan osana länttä, kun kansa- tai peruskoulun käyneistä tätä mieltä on alle puolet.

Eri-ikäisiä vastaajia tarkastellen ikäryhmissä 25–34 ja 50–64 on eniten niitä, jotka katsovat Suomen paikan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olevan osana länttä.

Pääkaupunkiseudulla asuvista 69 prosenttia katsoo Suomen paikan olevan lännessä, kun maaseutumaisissa kunnissa näin ajattelee 52 prosenttia kyselyyn vastanneista. Maaseutumaisissa kunnissakin selvästi suurempi osa vastanneista katsoo Suomen paikan olevan osana länttä, kun kolmannes on sitä mieltä, että Suomen paikka on omillaan.

TNS Gallupin yksikön johtaja Sakari Nurmela pitää tutkimustuloksia mielenkiintoisena lisänä kokonaiskeskusteluun ja perinteisiin Nato-gallupeihin.

– Tuloksista heijastuu se, että suomalaiset haluavat olla osa sitä länttä, mitä se sitten tarkoittaakaan. Jokainenhan määrittelee sen sitten omalla tavallaan, Nurmela arvioi.

Puhelinhaastattelut tutkimusta varten tehtiin 5.- 15.1.2015 välisenä aikana. Tutkimusaineisto edustaa 15–79-vuotiasta väestöä Suomessa pois lukien Ahvenanmaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös: Stubb Verkkouutisten kyselystä: Suomen paikka ei ole harmaalla vyöhykkeellä

Lue myös: Timo Soini VU:n kyselystä: Painotetaanko tässä EU:ta vai Natoa?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)