Verkkouutiset

”Suomi ei ole oikeistolaisempi, mutta vasemmisto ei milloinkaan näin epäsuosittu”

Tutkija Markku Jokisipilän mielestä kahtiajakautumisesta puhuttaessa yksinkertaistukset kukkivat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kirjoittaa Turun Sanomissa Ryskyin murtuu pakkovalta -otsikolla. Hän siteeraa kirjailija-ohjaaja Pirkko Saisiota, jonka mukaan vasemmistoliitosta ja Sdp:sta on tullut ”älymystöpuolueita”, joiden ehdokaslistoilla on yhä vähemmän perinteisiä duunareita.

– Tässä Saisio osui tahattomasti asian ytimeen. Kun työväenpuolueemme ovat epäproletarisoineet ja elitisöineet itsensä, duunarit ovat alkaneet potea akuuttia poliittista kodittomuutta. Niinpä työläisten joukkopako on ehdokaslistojen lisäksi tapahtunut myös jäsenrekisteristä ja äänestäjäkunnasta, Jokisipilä kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän kuvailee kuvitteellista perinteistä perusduunaria Jaria tai Sirpaa.

– Heidän näkökulmastaan on vaikeaa kuvitella työväenpuolueiden poliittiselle uskottavuudelle pahempaa kuolonsuudelmaa kuin spora-Helsingin punavihreän kulttuurieliitin pystypikkurillinen julkinen vasemmistofanitus.

– On pelkästään rationaalista, että he eivät pysty näkemään itseään samoissa porukoissa saisioiden, hovatoiden ja nylénien kanssa.

Markku Jokisipilä huomauttaa, että Suomi ei ole vaalituloksen myötä sen porvarillisempi ja oikeistolaisempi kuin ennenkään.

– Sen sijaan se on totta, ettei vasemmisto milloinkaan ennen ole ollut näin epäsuosittu, ei edes sotienvälisessä valkoisessa Suomessa.

Hänen mielestään ”yhä useammat näkevät Sdp:n ja ay-liikkeen omien etujensa puolustamiseen jäykistyneinä kultapossukerhoina”. Työväenaatteelle hänen mukaansa tulee riittämään kysyntää, mutta ”eri asia on, onko identiteettikriisissään kärvistelevistä vasemmistopuolueista siihen vastaamaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)