Verkkouutiset

Esko Valtaoja: Nämä kaksi muuttivat maailmaa enemmän kuin Hitler, Mao ja muut

Emeritusprofessorin mielestä kuninkaat ja diktaattorit tulevat ja menevät, mutta maailman muuttajat tulevat tiedon maailmasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun Sanomissa on julkaistu avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojan kirjoitus Tekniikan päivät -tapahtumaan. Valtaojan aiheena on Tiedon luoma maailma.

Professori Valtaojan mukaan maailmaa muuttavien kannattaa perustaa uusi uskonto tai alkaa tutkijoiksi. Hän siteeraa Michael Hartia, jonka kirjan Ihmiskunnan sata suurinta mukaan puolet tärkeimmistä henkilöistä tulee tiedon maailmasta.

”Sotaa seuraa uusi sota, vallankumousta vastavallankumous, suurta johtajaa toinen vielä suurempi johtaja. Erämaan hiekka peittää lopulta valtiaitten palatsit. Mikä on todella muuttunut? Loppujen lopuksi ei juuri mikään. Maailmanhistoria kääntää kylkeään ja jatkaa nukkumistaan”, Valtaoja kuvailee.

”Toista on tiedon kanssa. Kun uusi tiedonjyvä tulee maailmaan, sitä on lähes mahdotonta hävittää. Se jää hiertämään kuin hiekanjyvä kengässä, se pakottaa toimimaan, se muuttaa maailmaa pysyvästi”.

Esko Valtaoja esittelee kaksi miestä: Gregory Pincusin (1903-67) ja Norman Borlaugin (1914-2009).

Pincus keksi ehkäisypillerin. Borlaugin aloittama vihreä vallankumous eli uudet viljelymenetelmät säästivät ehkä miljardin ihmisen hengen.

”He muuttivat tiedon avulla maailmaa viime vuosisadalla enemmän kuin Hitler, Mao, tai muut suuret johtajat”, Valtaoja kirjoittaa.

”Todellisista sankaritarinoista, tiedon sankaritarinoista, ei vain yleensä kirjoiteta romaaneja eikä tehdä megaelokuvia. Kaipaamme säilän säihkettä ja tykistökeskityksiä, emme tutkijankammioita ja pipettejä”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)