Verkkouutiset

Isiä ja äitejä kannustetaan osa-aikatyöhön

Vuoden 2014 alusta voimaan tuleva joustava hoitoraha kannustaa pienten lasten vanhempia töihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alle kolmivuotiaiden lasten isiä ja äitejä kannustetaan vuoden 2014 alusta osa-aikatyöhön uudella joustavalla hoitorahalla.

Hoitorahaa maksetaan 240 euroa kuukaudessa, jos työaika on noin 3 päivää viikossa tai 4,5 tuntia päivässä. Etuuden määrä on 160 euroa kuukaudessa silloin, kun työaika on noin 4 päivää viikossa tai 6 tuntia päivässä.

Joustava hoitoraha korvaa nykyisin käytössä olevan osittaisen hoitorahan. Sitä on maksettu 96,41 euroa kuukaudessa vanhemmalle, joka työskentelee osa-aikaisesti.

Suomessa osa-aikatyötä tehdään vähän suhteessa esimerkiksi naapurimaa Ruotsiin, jossa osa-aikatyön kannusteet ovat aivan toisenlaiset.

Osittaisen hoitorahan uskotaan kannustavan myös isiä lyhentämään työaikaansa.

– Isät käyttävät vielä heikosti lakisääteistä oikeuttaan lyhentää työaikaa pienten lasten hoitamiseksi. Joustava hoitoraha on taloudellisesti kannustavampi kuin nykyinen osittainen hoitoraha, joten isätkin toivottavasti käyttäisivät sitä hyväkseen, katsoi työelämän asiantuntija Tarja Arkio Akavasta palkansaajajärjestön taannoisessa tiedotteessa.

Osittaista hoitorahaa on maksettu osa-aikaisesti työskenteleville alle 3-vuotiaiden sekä eka- ja tokaluokkalaisten vanhemmille.

Vuoden 2014 alusta osittaista hoitorahaa maksetaan edelleen pienten koululaisten vanhemmille. Sen määrä on indeksikorotuksen jälkeen 97,67 euroa kuukaudessa.

Osittaisen hoitorahan lisäksi myös nykyistä kotihoidontukea ja päivähoitojärjestelmää on tarkoitus uudistaa.

Hallitus linjasi rakennepoliittisessa ohjelmassaan, että nykyisen kotihoidontuen kesto puolitetaan äidin ja isän kesken.

Lisäksi subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan.

Nämä muutokset ovat vielä valmistelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)