Verkkouutiset

Uuden komentajan mukaan hävittäjähankinnat Ruotsin kanssa ”ei relevantti kysymys”

Puolustusvoimien tuleva komentaja Jarmo Lindberg torjuu myös puheet isojen materiaalihankintojen "Nato-alennuksista".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimien elokuussa virkaan astuva uusi komentaja Jarmo Lindberg ei pidä relevanttina kysymyksenä mahdollista yhteistyötä Ruotsin kanssa liittyen Suomen tuleviin hävittäjähankintoihin.

– Se (Ruotsi-yhteistyö) ei ole mielestäni relevantti kysymys, jos katsotaan Hornetien seuraajaa. Siinähän joudutaan joka tapauksessa tekemään Suomen hankintalainsäädännön mukaan täysi kilpailutus eli siitähän tehdään kansainvälinen kilpailutus ja sen tulosten mukaan sitten suoritetaan valinta, Lindberg kuvasi prosessia Verkkouutisille Naantalin Kultarannassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lindberg korosti Suomen jo tälläkin hetkellä tekevän paljon materiaalihankintayhteistyötä niin Ruotsin, muiden pohjoismaiden kuin EU:nkin kanssa.

Eduskunnan parlamentaarisen puolustusryhmän vetäjä Ilkka Kanerva (kok.) avasi aiemmin Kultarannassa keskustelua siitä, että Suomella on edessään tulevaisuudessa kalliita materiaalihankintoja, jotka eivät mahdu budjettiraameihin.

Kanerva piti yhtenä vaihtoehtona erilaisten yhteistyömahdollisuuksien tarkastelemista tässä niin Ruotsin, EU:n kuin Natonkin puolustusyhteistyön puitteissa.

Kysymykseen, voisiko Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys tuoda joitain synergiaetuja ja näin helpottaa edessä olevia hävittäjähankintoja, Lindberg vastasi näin:

– Kyllä se on aika pitkälle menevä johtopäätös tässä vaiheessa.

Lindberg ei halunnut ottaa kantaa, voisiko Nato-jäsenyydellä olla tähän liittyen jotain merkitystä, mutta korosti, ettei Nato-mailla ole mitään tähän liittyviä ”alennuksia”:

– Ei ole olemassa isoissa materiaalihankkeissa mitään ”Nato-alennuksia”, että hävittäjät saisi jotenkin halvemmalla olemalla Natossa, Lindberg sanoi.

Lindberg huomautti, että mitkä tahansa Euroopan maat, jotka hankkivat puolustusmateriaalia ja tekevät tämänkaltaisia isoja hankintoja, maksavat valmistajalle sen kilpailutuksen seurauksena tulleen hinnan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)