Verkkouutiset

Uusi turvallisuustilanne – USU: Poliisilla painetta järeämpiin aseisiin

Turun viime perjantain tapahtumat voivat muuttaa poliisin toimintatapoja ja varustusta, kertoo Uutissuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Ari Alasen mukaan tarkastelussa on etenkin valmiustaso.

– Olemme eläneet rauhassa tämän asian (terrorismin) suhteen. Turvallisuustilanteemme on kuitenkin muuttunut ja poliisin on otettava se huomioon, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

Alasen mukaan poliisin varustusta, esimerkiksi aseistusta, ehkä lisätään.

– Pohdimme, mitä aseistusta ja suojavarusteita poliisimies ottaa mukaansa, kun lähtee kentälle. Jos Turun kaltaiseen tilanteeseen törmätään, on toimintakyky oltava mahdollisimman korkea.

Alasen mukaan merkittäviä varustepuutteita Suomen poliisissa ei ole. Kysymys on siitä, mitä poliisilla on kenttätoiminnassa mukana.

Ylen mukaan Poliisihallitus on pohtinut mahdollisuutta, että poliisimies voisi kantaa virka-asetta mukanaan myös työmatkoilla julkisessa liikenteessä.

Suomalaisen poliisin voimankäyttöperiaatteet ääritilanteissa poikkeavat monen Euroopan maan tai Yhdysvaltojen poliisin toimintatavoista. Suomessa poliisi ei koskaan käytä ampuma-asetta surmaamistarkoituksessa.

– Se on aivan fundamentaalinen periaate. Suomessa ei ole olemassa tappavaa voimankäyttöä, niin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Poliisiammattikorkeakoulun tutkija, komisario Henri Rikander sanoo Uutissuomalaiselle.

Suomessa lähtökohta on, että ampuma-aseen käyttö on poliisilla viimeinen keino saada epäilty pysäytettyä tai uhkaava tilanne laukeamaan.

– Voimaa käytetään juuri sen verran, että saadaan vastarinta murrettua tai toiminta pysäytettyä, Rikander kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)