Verkkouutiset

Univajeen haitoista lisätietoa – uhka myös verisuonille

Liian vähäinen nukkuminen aiheuttaa muutoksia myös kolesteroliaineenvaihdunnassa, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unen puutteen on jo aikaisemmin havaittu vaikuttavan muun muassa immuunijärjestelmän aktivoitumiseen, tulehdustekijöihin, sokeriaineenvaihduntaan ja ruokahalua sääteleviin hormoneihin. Nyt Helsingin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että univajeella on vaikutusta myös kolesteroliaineenvaihduntaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kasautuvan univajeen vaikutusta kolesteroliaineenvaihduntaan sekä geenien ilmentymisen että veren lipoproteiinitasojen osalta.

– Tässä tapauksessa tutkimme siis sitä, millaisia muutoksia univaje elimistön toiminnassa aiheutti, ja mitkä näistä muutoksista voisivat osaltaan selittää korkeampaa sairastumisriskiä, kertoo tutkija Vilma Aho Sleep Team Helsinki -tutkimusryhmästä.

Tutkimus osoitti, että kolesterolinkuljetuksen säätelyyn osallistuvat geenit ovat vähemmän aktiivisia univajeesta kärsivillä henkilöillä kuin niillä, jotka nukkuvat riittävästi. Tämä todettiin sekä kokeellisessa univajeessa että väestötasolla.

Aineenvaihduntatuotteiden analyysissä tutkijat havaitsivat, että isoja HDL-partikkeleita, niin sanottuja hyviä kolesterolinkuljettajia, on väestöaineistoissa univajeesta kärsivillä vähemmän kuin niillä, jotka nukkuivat riittävästi.

Tulokset selittävät osaltaan – yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa – univajeesta kärsivien korkeampaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä auttavat ymmärtämään mekanismeja, joiden kautta univaje tätä riskiä kasvattaa.

– Erityisen mielenkiintoista on se, että ateroskleroosin syntyyn vaikuttavat tekijät, matala-asteinen tulehdusreaktio ja kolesteroliaineenvaihdunnan muutokset, tulivat esille sekä kokeellisessa tutkimuksessa että epidemiologisissa aineistoissa, Aho sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat toteavat, että terveysvalistuksessa pitäisi terveellisen ravinnon ja liikunnan lisäksi painottaa myös hyvän ja riittävän unen merkitystä yleisten sairauksien ehkäisyssä. Pienikin sairastavuuden väheneminen tai edes sairastumisen lykkääntyminen toisi merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle.

– Kokeellinen tutkimus osoitti, että jo viikon altistuminen riittämättömälle unelle aiheuttaa ensimmäiset muutokset elimistön immuunivasteessa ja aineenvaihdunnassa. Seuraavaksi pyrimme selvittämään, kuinka lyhyt univaje jo aiheuttaa näitä muutoksia, Aho kertoo.

Tutkimus on julkaistu Scientific Reports -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)