Verkkouutiset

Uniapnean hoitaminen lievittää masennusta

Obstruktiivista uniapneaa sairastavien masennusoireet voivat lievittyä uniapnean CPAP-hoidolla, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Havainto perustuu 22 tutkimuksen yhteisanalyysiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt julkaistut tulokset osoittavat CPAP-hoidon helpottavan masennusoireita sitä paremmin, mitä pahempia oireet hoidon aloittaessa ovat. Odotetusti vaikutus on vähäisempi potilailla, joiden mieliala on jo valmiiksi parempi.

Myös uniapnean hoidossa käytettävät kuorsauskiskot saattavat lievittää masennusoireita, mutta kuorsauskiskojen vaikutuksia tutkittiin vain muutamassa tutkimuksessa ja havainnot ovat tämän takia epävarmempia.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä uniapneaa potevilla on tavallista enemmän masennusta, mikä todennäköisesti johtuu huonosta levosta ja jatkuvasta väsymyksestä. CPAP-hoitojen on osoitettu myös hidastavan dementiaa sairastavien uniapneapotilaiden muistin heikkenemistä.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset. Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Tulokset ilmestyivät lääketieteellisessä Plos Medicine–julkaisussa ja niistää raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)