Verkkouutiset

Näin työttömät kannustetaan keikkatöihin – katso esimerkkilaskelmat tuloeroista

Uusi työttömyysturvan aktiivimalli yhdistää työttömyysetuuden ja osa-aikatyön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu esitysluonnos työttömyysturvan aktiivimallista lähti lausuntokierrokselle tällä viikolla.

Esityksen mukaan työttömän työnhakijan aktiivisuutta tarkasteltaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivän jaksoissa eli noin kolmen kuukauden välein. Ensimmäinen tarkastelujakso alkaisi jo tämän vuoden lokakuun alussa, mikäli eduskunta hyväksyy lain nyt esitetyssä muodossa.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan tai perusturvan taso säilyisi normaalina, jos työtön työllistyy yhteensä vähintään 18 tunnin ajan neljän perättäisen kalenteriviikon aikana kolmen kuukauden tarkastelujaksolla. Aktiivisuutta voisi osoittaa myös yritystoiminnassa tai osallistumalla viiden päivän ajan työllistymistä edistävään palveluun. Näitä palveluita olisivat muun muassa työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu ja työkokeilu.

Neljän kalenteriviikon aikana työtunnit voivat jakautua esimerkiksi siten, että ensimmäisellä viikolla on yksi tunti työtä, toisella ja kolmannella ei yhtään ja neljännellä viikolla 17 tuntia, eli yhteensä 18 tuntia neljän peräkkäisen viikon aikana. Kaikki 18 tuntia voisivat sijoittua myös yhden viikon ajalle. Neljä perättäistä viikkoa voivat sijoittua mihin tahansa kohtaan kolmen kuukauden ajanjaksolla.

Palvelualoilla ja toimistotehtävissä tarjolla osa-aikatöitä

Työstä on maksettava työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Kun henkilö työllistyy, hän voi hakea työttömyyskassasta tai Kelalta soviteltua päivärahaa.

– Meillähän on runsaasti aloja, jossa jo tällä hetkelläkin ihmiset työskentelevät saaden soviteltuja päivärahoja. Palvelualat ovat aika tyypillinen ala, samoin toimistotehtävissä on osa-aikatyötä ja satunnaista työtä, sanoo lakiesityksen valmistellut neuvotteleva virkamies Marjaana Maisonlahti sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kelan sivuilla on laskuri, jolla voi laskea, kuinka paljon työmarkkinatukea saava työtön voisi ansaita ilman, että työttömyysetuus vähenee merkittävästi.

Laskurin mukaan työtön voisi ansaita bruttona 1 500 euroa kuukaudessa, jolloin hän saisi vielä 4,49 euroa päivässä eli yhteensä 96,50 euroa kuukaudessa työmarkkinatukea ansiotulojensa päälle. Kuukausitulot olisivat siis 1 596,50 euroa bruttona.

Osa-aikatöitä tekevällä satasia paremmat ansiot

Jos työmarkkinatuen saaja ansaitsisi osa-aikatyöstä tai keikkatöistä bruttona 600 euroa kuukaudessa, hänen päivärahansa suuruus olisi 25,42 euroa eli 546,53 euroa kuukaudessa. Kuukausitulot olisivat bruttona yhteensä 1 146,53 euroa kuukaudessa. Tuntipalkka olisi tässä tapauksessa 33 euroa.

Ilman ansiotuloja henkilön täyden työmarkkinatuen suuruus olisi 697 euroa kuukaudessa. Mikäli henkilö ei tekisi vähintään 18 tuntia töitä neljän kalenteriviikon aikana kolmen kuukauden jaksolla, hänen työmarkkinatukeansa leikattaisiin 4,65 prosentilla, mikä laskisi työttömyysetuuden 664,59 euroon kuukaudessa.

Osa-aikatyössä käyvällä henkilöllä ansiot olisivat siis bruttona 1 146 euroa kuukaudessa, kun työttömällä työmarkkinatuki olisi vain 664,59 euroa.

Ansiosidonnaisella yli 500 euroa enemmän käteen

Työttömyyskassojen yhteisjärjestön (TYJ) sivuilla on laskuri, jolla voi laskea, kuinka paljon ansiosidonnaista päivärahaa saava henkilö voi ansaita työttömyysetuutensa päälle.

Esimerkkihenkilön bruttopalkka olisi ollut 2000 euroa kuukaudessa ennen työttömäksi jäämistä ja hän ansaitsisi osa-aikatyöllä 600 euroa kuukaudessa. Hän saisi soviteltua päivärahaa 1 091 euroa kuukaudessa ja päälle työllä ansaitsemansa 600 euroa kuukaudessa. Yhteensä henkilön kuukausitulot olisivat silloin 1 691 euroa bruttona.

Ilman osa-aikatyötä ansiosidonnainen työttömyysturva olisi 1 241 euroa kuukaudessa, mistä leikattaisiin uuden aktiivimallin mukaan 4,65 prosenttia, eli henkilön bruttotulot olisivat 1 183,29 euroa kuukaudessa.

Osa-aikatyössä käyvällä henkilöllä ansiot olisivat siis 1 691 euroa kuukaudessa, kun taas työttömällä ansiosidonnainen työttömyysturva olisi 1 183,29 euroa.

Työttömyyden pitkittymisen estäminen tavoitteena

Soviteltua työttömyysetuutta maksettaessa tarkastellaan sekä tehtyä työaikaa että ansaittua työtuloa. Oikeus soviteltuun päivärahaan menee vasta siinä vaiheessa, jos kuukauden aikana työaika ylittää 80 prosenttia työtehtävän täysistä tunneista.

Soviteltua päivärahaa hakiessa täytyy nykyisinkin ilmoittaa tehnyt työtunnit päivärahahakemuksessa ja toimittaa palkkatiedot. Työttömyyskassojen hakemusten käsittelyaika on keskimäärin 11 päivää.

Soviteltua päivärahaa sai keskimäärin 7 600 henkilöä kuukaudessa ja soviteltua työmarkkinatukea keskimäärin 13 200 henkilöä kuukaudessa vuonna 2016. Nämä henkilöt ansaitsivat yli 300 euroa bruttona kuukaudessa.

Maisonlahden mukaan uuden työttömyysturvan aktiivimallin tavoitteena on estää työttömyyden pitkittyminen kannustamalla ihmisiä työhön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa työttömyyttä.

Esityksen mukaan laki tulisi voimaan vuoden 2018 alussa, mutta ensimmäinen kolmen kuukauden tarkastelujakso alkaisi jo lokakuun alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)