Verkkouutiset

Yle: Suomen osallistuminen turvatakuisiin puhuttaa – ”sotilas joutuu yllättävään tilanteeseen”

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen suhtautuu hyvin kriittisesti ajatukseen suomalaisten sotilaiden pakollisesta osallistumisesta EU:n turvatakuisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Sotilas joutuu hyvin yllättävään tilanteeseen, joka voi uhata hänen henkeään, terveyttään ja perheensä toimeentuloa. Riskit kohdistuivat suuressa määrin aliupseeristoon”, Mika Oranen sanoo Ylen haastattelussa.

Ulkoministeriössä on parhaillaan valmisteilla laki, joka mahdollistaisi Suomen sotilaallisen osallistumisen EU:n turvatakuisiin. Ylen mukaan puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) harkitsee myös mahdollisuutta tehdä osasta ulkomaankomennuksia pakollisia sotilaille.

EU:n turvatakuut otettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran käyttöön Ranskan pyynnöstä Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Suomen laki ei salli sotilaallista osallistumista turvatakuisiin.

Komennusten pakollisuus tarkoittaisi Orasen mukaan sitä, että sotilaat voisivat joutua selvästi kovemman luokan tehtäviin kuin mihin he sitoutuivat puolustusvoimissa aloittaessaan.

”Tällä hetkellä palveluksessa olevat ammattisotilaat ovat orientoituneet puolustamaan Suomea. Velvollisuus muuttaisi tämän orientaation kokonaan. He eivät ole rekrytoituessaan tienneet että he mahdollisesti joutuvat etulinjan taistelijoiksi ulkomaille. Aikaisempi lainsäädäntö ei edes mahdollistanut tällaista”, Oranen sanoo.

Hänen mukaansa pakkoa parempi olisi malli, jossa kansainväliset tehtävät perustuisivat vapaaehtoisuuteen.

”Velvoitettaisiin sitoumuksen kautta sotilaat lähtemään. Silloin jokainen sotilas joka lähtisi, olisi motivoitunut ja hänellä olisi mahdollisuus tehdä se tehtävä ulkomailla joka eteen tulee.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)