Verkkouutiset

Kansa tyrmää jäänmurtajakiistan tukitoimet

Yli puolet suomalaisista ei hyväksy jäänmurtajia koskevan työehtokiistan mahdollisia tukilakkoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hyväksynnän tukitoimille antaa vain viidennes (22 %) kansalaisista, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton Taloustutkimuksella teettämästä mielipidetutkimuksesta.

Lisäksi 57 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että ns. avainryhmät eivät toimi vastuullisesti käyttäessään lakko-oikeutta. Vain hieman yli neljännes (27 %) on toista mieltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pienen työntekijäryhmän työehtokiista uhkaa tällä hetkellä pysäyttää Suomen lipun alla purjehtivien alusten rahti- ja matkustajaliikenteen.

– Kansalaisilta on saatu selkeä viesti, että niin sanotut avainryhmät eivät toimi vastuullisesti käyttäessään lakko-oikeutta. On kohtuutonta, että muutamaa sataa työntekijää koskeva kiista uhkaa halvaannuttaa maan viennin ja tuonnin. Suunniteltujen suhteettomien tukitoimien toteutuessa vaarannetaan suomalaisten työpaikat ja aiheutetaan pysyvää haittaa Suomen maineelle, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Jäänmurtajalakkoa tukevien työtaistelutoimien alkaessa ja rahtiliikenteen pysähtyessä se tarkoittaa yli 80 miljoonan euron häiriötä kauppaan päivässä.

– Lisäksi alkaessaan toimet koskettavat pääsiäisliikenteessä kymmenien tuhansien suomalaisten matkantekoa aiheuttaen mielipahaa, toteaa Häkämies.

Hänen mukaansa jos tukilakko toteutuu, se osoittaa taas kerran suomalaisen työrauhajärjestelmän toimimattomuuden.

– Samalla jälleen kerran aiheutetaan suomalaisille yrityksille kilpailuhaittaa suhteessa kilpailijoihin. Olemme jo nyt kilpailijamaita perässä kustannuksissa ja työrauhakysymyksissä. Se ero täytyy kuroa umpeen, toteaa Häkämies.

Taloustutkimus Oy toteutti EK:n toimeksiannosta kyselyn koskien kansalaisten suhtautumista tukilakkoihin. Se toteutettiin lauantain 28. maaliskuuta ja maanantain 30. maaliskuuta välisenä aikana. Tutkimuksen otos on 1126 kansalaista ja ikähaitari 15–79 vuotta. Tutkimuksen toteutushetkellä ei ollut tietoa mahdollisten tukitoimien laajentumisesta koskemaan matkustajaliikennettä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)