Verkkouutiset

Tuberkuloosi yhä useammin nuoren maahanmuuttajan tauti

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan vuonna 2014 lähes kymmenen miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja 1,5 miljoonaa kuoli tautiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n alueella vuonna 2014 tuberkuloosiin sairastui lähes 60 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Suomessa tuberkuloositapausten määrä on viime vuosina pysynyt lähes samana. Viime vuonna todettiin 271 uutta tapausta. Lähes puolet näistä todettiin muualla kuin Suomessa. Sairastuneista 12 oli lapsia.

Lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloositapausten määrä on lisääntynyt. Viime vuoden aikana havaittiin kahdeksan monilääkeresistenttiä tapausta (MDR-TB), joista yksi oli erittäin laajasti lääkeresistentti (extended-drug resistant, XDR) tuberkuloosi.

Turvapaikanhakijoiden osuutta kaikista tuberkuloositapauksista ei pystytä varmuudella laskemaan. Kaikki tuberkuloositapaukset ilmoitetaan tartuntatautirekisteriin, mutta tietoa henkilön maahanmuuton syystä ei rekisteröidä. Viime vuonna 32 tapausta todettiin henkilöillä, joilla ei ollut suomalaista henkilötunnusta, ja näistä valtaosa on todennäköisesti turvapaikanhakijoita.

Tuberkuloosin torjunnassa varhainen taudin toteaminen on tärkeää lisätartuntojen ehkäisemiseksi. Mahdollisimman pian aloitettu tehokas ja valvottu lääkehoito kaikille tuberkuloosipotilaille estää taudin leviämisen. Samalla estetään lääkkeille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittyminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)