Verkkouutiset

Kansanedustaja esittää K12- ja K18-rajoituksia tv-uutisiin – ”kyseessä on todellisuus”

Kansanedustaja Eila Tiainen (vas.) perää hallitukselta toimia lasten suojelemiseksi radio- ja televisiokanavien esittämältä väkivallalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Vaikka televisiossa esitetyn väkivallan kuvat eivät suoranaisesti traumatisoisikaan lapsia heidän ensimmäisinä vuosinaan, on varhaisvuosina saatu perusturvallisuuden kokemus tärkeää myöhemmän kasvun pohjan, Eila Tiainen sanoo.

– Mikäli kolmevuotias kuulee radiosta, että jossakin äiti on tappanut lapsensa, on kysymys traumaattinen ja liian vaikea käsitellä pienelle lapselle, hän jatkaa.

Vuoden 2011 kuvaohjelmalain mukaan televisio-ohjelmia ei tarvitse luokitella sisältönsä perusteella lasten suojelemiseksi, mikäli ne ovat mainoksia tai mikäli ne sisältävät vain uutis- tai ajankohtaismateriaalia ja muutamin muin poikkeuksin.

– Psykologisen tutkimustiedon perustella kuitenkin todellinen väkivalta ja sen kuvaukset aiheuttavat psyykkisiä ongelmia vahvemmin ja pitkäkestoisemmin, kun kyseessä on todellisuus fiktion sijasta ja kun stressin aiheuttaja on todellinen ihminen, Tiainen sanoo.

Hänen mielestään lakia voitaisiin korjata niin, että myös mainos-, ajankohtais- ja uutismateriaali pitäisi luokitella lastensuojelullisista näkökohdista.

– Näin väkivalta tulisi visuaalisesti ja verbaalisesti esitellyksi sekä kuvailluksi ajankohtaisohjelmien ja uutisten todellisuusvaatimusta noudattaen vasta suoja-ajankohtien jälkeen. Tämä olisi mahdollista esimerkiksi seuraavasti noudattaen viihdeohjelmien ohjelmaluokituksia myös mainos-, ajankohtais- ja uutislähetyksissä niin, että viiden jälkeen esitettävän väkivallan ikäraja olisi 12 vuotta, yhdeksän jälkeen 16 vuotta ja kello yhdentoista jälkeen voitaisiin esittää 18 vuoden ikärajan saavaa väkivaltakuvausta, Tiainen kaavailee.

Torstaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Tiainen perää hallitukselta toimia lasten suojelemiseksi radio- ja televisiokanavien esittämältä väkivallalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)