Verkkouutiset

Trooppisten suosademetsien hiilivarastot uhkaavat ilmakehää

Turpeen hiilivaraston purkautuminen takaisin ilmakehään voimistaisi kasvihuoneilmiötä merkittävästi. Suosademetsiin raivatuilta palmuöljyplantaaseilta huuhtoutuu erittäin vanhaa hiiltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolmasosa maapallon maaperän hiilestä on soihin kerrostuneessa turpeessa. Kaikilta soilta huuhtoutuu veteen liuennutta eloperäistä hiiltä, joka vapautuu ennen pitkää ilmakehään.

Radiohiiliajoitus paljastaa, että luonnontilaisilta soilta huuhtoutuu tyypillisesti nuorta viitisentoista vuotta vanhaa, kasvillisuuden hiljan ilmakehästä sitomaa hiiltä. Tämä on luonnollinen osa kasvillisuuden kautta kulkevaa hiilen kiertoa.

– Jos huuhtoutuvan hiilen ikä kasvaa selvästi, se osoittaa, että suohon jo kerrostunut turve on alkanut hajota, ja sen hiilivarasto on uhattuna. Turpeen hiilivaraston purkautuminen takaisin ilmakehään voimistaisi kasvihuoneilmiötä merkittävästi, toteaa tuore kansainvälinen tutkimus.

Ojitus ja sitä seuraava maankäyttö lisää selvästi soilta huuhtoutuvan hiilen ikää. Ikä vaihtelee kuitenkin suuresti alueittain ja maankäyttömuodoittain. Ojituksen vaikutus huuhtoutuvan hiilen ikään on selvin ja suurin trooppisissa suosademetsissä.

Öljypalmuplantaaseiksi raivatuilta soilta huuhtoutuu jopa 3400-4400 vuotta vanhaa hiiltä. Tämä on vanhin maaperästä huuhtoutuneen hiilen ikä, mitä koskaan on mitattu. Se osoittaa, että turpeen hiilivarasto hajoaa tehokkaasti hyvin vanhoista kerrostumista.

Suomessa metsäojitetuilta soilta huuhtoutuva hiili on vanhimmillaan 130-220 vuoden ikäistä. Tämän ikäistä turvetta on noin 20 sentin syvyydellä. Eurooppalaisilla ennallistetuilla soilla huuhtoutuvan hiilen ikä on palautunut lähelle luonnontilaisia soita. Tropiikista ei ole tietoja ennallistetuilta soilta, koska Kaakkois-Aasiassa ei toistaiseksi ole onnistuneita ennallistamishankkeita.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta julkaisusta, jossa tohtori Chris Evansin (Environment Centre Wales) johtama kansainvälinen tutkijaryhmä arvioi kuivatuksen ja sitä seuraavan maankäytön vaikutusta soiden hiilen kiertoon veteen liuenneen eloperäisen hiilen radiohiiliajoituksen avulla.

Tutkitut suot sijaitsivat Suomessa, Britanniassa, Tshekin tasavallassa, Malesiassa ja Indonesiassa. Suomesta tutkimukseen osallistui professori Raija Laiho Metsäntutkimuslaitokselta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)