Verkkouutiset

Juha Sipilä: Lisäministereistä päätetään tiistaina tai ei lainkaan

Hallitus on maanantaina varmistanut, että hallitusohjelman mukaiset neljän miljardin euron säästöt toteutuvat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi hallituksen puolivälitarkastelun ensimmäisen päivän illan tiedotustilaisuudessa, että mahdollinen päätös ministereiden lisäämisestä tehdään huomenna tiistaina riihen toisena päivänä tai sitten lisäministereitä ei tule lainkaan tällä vaalikaudella.

Hallitus on tänään maanantaina varmistanut, että hallitusohjelman mukaiset neljän miljardin säästöt ovat ”kovalla pohjalla”, eli että ne toteutuvat varmasti.

– Ei ollut kahta kysymystä, etteikö siitä pidettäisi kiinni, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi.

Sipilän mukaan epävarmuutta oli siitä, toteutuvatko tehtävien tai normien purut kuntien puolella. Kunnat eivät ole toimeenpanneet kaikkia hallituksen päätöksiä koskien esimerkiksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajausta.

Päätökset neljän miljardin euron säästökohteista tehtiin jo hallitusohjelmaneuvotteluissa.

Julkisesta taloudesta säästetään miljardi 2029 mennessä

Lisäksi hallitus on päättänyt tänään uudistuksista, joilla hallitus aikoo kuroa umpeen kestävyysvajetta toisella neljällä miljardilla eurolla.

Kolmen miljardin säästöjä tavoitellaan sote-uudistuksella ja yhden miljardin euron säästöjä tavoitellaan koko julkisesta taloudesta vuoteen 2029 mennessä.

Julkisesta taloudesta säästöjä haetaan karsimalla kuntien tehtäviä ja velvoitteita, laatimalla kannustinjärjestelmä kunnille sekä julkisen sektorin tilaohjelmilla, digitalisaatiolla ja tuottavuussäästöillä.

Kestävyysvajeen suuruus on yhteensä kymmenen miljardia euroa. Loput kaksi miljardia euroa hallitus aikoo saada kokoon työllisyystoimilla ja kasvulla. Työllisyystoimista hallitus päättää huomenna.

Kaikki tavoitteet täyttyisivät kahden prosentin kasvulla

Hallituksen taloustavoitteiden toteutuminen riippuu siitä, nouseeko työllisyysaste 72 prosenttiin. Hallituksen tavoitteena on lopettaa velaksi eläminen vuonna 2021.

Pääministeri Sipilä sanoi, että mikäli talouskasvu olisi tämä vuosi mukaan lukien joka vuosi kaksi prosenttia loppuvaalikauden ajan, kaikki tavoitteet täyttyisivät.

Sipilä lisäsi kuitenkin, ettei yksikään talousennuste ole lupaillut sellaista kasvua.

Suomen Pankki on ennustanut tälle vuodelle noin 1,5 prosentin kasvua ja Orpon mukaan valtiovarainministeriön vielä julkaisematon ennuste on samansuuntainen. Hallitus on saanut tänään käyttöönsä valtiovarainministeriön tuoreen talousennusteen, joka tosin julkistetaan vasta sitten, kun valtioneuvosto on hyväksynyt kehyspäätöksen.

Petteri Orpo sanoi, että jos viriävää kasvua pystytään vahvistamaan, hallituksen tavoitteisiin voidaan päästä. Niin kauan kuin talouskasvu ei näy, Orpon mukaan hallituksen finanssipoliittisesta linjasta ei voida tinkiä.

Hallituksella on vielä kaksi vuotta aikaa päästä tavoitteisiinsa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)