Verkkouutiset

Poisheitetty tietokone voi johtaa identiteetin varastamiseen tai valokuvien väärinkäyttöön

Vanhaa tietokonetta tai kännykkää ei kannata heittää mihinkään epämääräiseen keräykseen tai konttiin takapihalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Käytöstä poistettua laitetta ei palveluyhtiö Elkerin mukaan missään nimessä kannata palauttaa epämääräisiin keräyksiin tai esimerkiksi takapihalle ilmestyneeseen konttiin.

Elker on sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisöjen omistama palveluyhtiö, joka osallistuu virallisen kierrätyspisteverkoston hallintaan.

Yhtiön toimitusjohtajan Sakari Hietalan mukaan joistakin sähkö- ja elektroniikkalaitteista jopa yli puolet kulkee ohi virallisen järjestelmän.

– Väärään paikkaan palautettu datalaite on tietoturvariski ja voi johtaa esimerkiksi identiteettivarkauksiin, henkilökohtaisten kuvien väärinkäyttöön ja siihen, että laitteet kulkeutuvat harmailla markkinoilla kolmansiin maihin, Hietala sanoo.

Paras tapa huolehtia tietoturvasta on Elkerin mukaan palauttaa vanhat tai rikkinäiset muistia sisältävät datalaitteet virallisiin SER-kierrätyspisteisiin tai lukittuihin Data-SER-astioihin kaupoissa.

Hietala muistuttaa, että muisti ei häviä itsestään, ja vastuu asiasta on aina viimeisenä kuluttajalla.

Virallisista SER-kierrätyspisteistä kerätyt laitteet raportoidaan valvovalle viranomaiselle eli Pirkanmaan Ely-keskukselle ja toimitetaan suomalaisiin käsittelylaitoksiin. Uudelleen käyttöön toimitettavien laiteidenmuistit tyhjennetään vielä kertaalleen ohjelmallisesti.

Ennen laitteen viemistä kierrätykseen sen muisti kannattaa joka tapauksessa tyhjentää. Verkosta löytyy Elkerin mukaan ilmaisia ohjelmia, joilla kovalevyn voi tyhjentää tai vanhan datan päälle voi kirjoittaa uutta dataa, joka käytännössä hävittää vanhat tiedostot mennessään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)