Verkkouutiset

Humanistit ja luonnontieteilijät työllistyvät heikoiten korkeakoulutetuista

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden työllisyysnäkymät ovat muuttuneet finanssikriisin jälkeen epävarmemmiksi kuin muilla korkeakoulutetuilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korkeasti koulutettujen työllisyys on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan edelleen hyvä.

TEM:n mukaan työllisten osuus väestöstä on sitä suurempi, mitä korkeampi koulutustaso on. Koulutusvalinnoilla on myös merkitystä korkeakoulutettujen sijoittumisessa työmarkkinoille. Korkeakaan koulutus ei kuitenkaan enää suojaa pitkittyneeltä tai toistuvalta työttömyydeltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tämä käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tiistaina julkaisemasta Korkeasti koulutettujen työmarkkinapolut – työllisyys, työttömyys ja syrjäytymisriski -tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkastellaan korkeasti koulutettujen työmarkkina-asemaa ja siinä vuosituhannen jälkeen tapahtuneita muutoksia.

Koko tutkimukseen ja sen tarkkoihin tuloksiin voi tutustua tämän linkin takaa.

Työllisyystilanne paras sosiaali- ja terveysalalla

TEM:n tiedotteen mukaan korkeakoulutetuista paras työllisyystilanne on perinteisesti ollut tutkijakoulutuksen suorittaneilla. Heidän keskuudessaan työttömyys on kuitenkin kasvanut ja pitkittynyt viime vuosina. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneilla työllisyysnäkymät ovat puolestaan muuttuneet finanssikriisin jälkeen epävarmemmiksi kuin muilla korkeakoulutetuilla.

Terveys- ja sosiaaliala on noussut vuosituhannen vaihteesta yhdeksi suurimmista koulutusaloista. Tällä alalla on myös kaikkien korkein työllisten osuus, joka on edelleen kasvanut erityisesti alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden keskuudessa. Työllisyys on ollut hyvä myös tekniikan ja kasvatustieteen aloilla.

Heikoiten työllistyvät humanistisilta ja luonnontieteellisiltä aloilta valmistuneet.

Tekniikan alalla työttömyys pitkittyy

Vajaa kolmannes korkeakoulutetuista on ollut ainoastaan kerran työttömänä tai lomautettuna vuoden 2009 jälkeen. Työttömyyden toistuminen näyttää yleistyneen korkeakoulutetuilla vuoden 2011 jälkeen.

Humanistiselta alalta, terveys – ja sosiaalialalta sekä palvelualalta valmistuneet kokevat usein toistuvaa, mutta lyhytkestoista työttömyyttä. Terveys- ja sosiaalialalta siirrytään kuitenkin parhaiten takaisin työelämään. Tekniikan alan korkeakoulutetuilla uudelleentyöllistyminen sen sijaan on hankaa ja heillä usein työttömyys pitkittyy.

Työvoimapalveluihin osallistumisessa ja niiden merkityksestä uudelleen työllistymisessä on eroja koulutustasojen ja -alojen välillä. Työvoimapalveluiden tulisi tutkimuksen mukaan tukea paremmin myös korkeasti koulutettuja.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinapolut – työllisyys, työttömyys ja syrjäytymisriski -tutkimuksen toteutti Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA työ- ja elinkeinoministeriön tilauksesta. Koko tutkimukseen voi tutustua tämän linkin takaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)