Verkkouutiset

Naisdiplomi-insinöörit: ”Ei oteta tosissaan ja pidetään vähempiarvoisena asiantuntijana”

Tekniikan akateemiset TEK:n kyselyn mukaan liiton jäsenkunnalla on vielä pitkä matka työelämän tasa-arvoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joka kolmas naisdiplomi-insinööri ikäluokasta tai toimiasemasta riippumatta kertoo kokeneensa syrjintää tai eriarvoista kohtelua työorganisaatiossaan viimeisen vuoden aikana.

– Naisten syrjintä liittyy varsinkin uralla etenemiseen ja palkkaukseen. Myös vähättelyä, arvostuksen puutetta ja eriarvoista kohtelua esiintyy, kertoo TEK:n tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yksi naisvastaajista kertoo sanallisessa vastauksessaan:

”Harmittaa, että joudun osoittamaan kykyni ja osaamiseni uusille ihmisille jatkuvasti”.

Miesvastaaja kertoo havainnoistaan omalta työpaikaltaan:

”Vanhakantainen toimitusjohtaja ei arvosta naisia samalla tavalla kuin miehiä. Naisten perhevapaat hän kokee henkilökohtaisiksi loukkauksiksi.”

– TEK:n tavoitteena on tasa-arvo, monimuotoisuus ja yhtäläiset etenemismahdollisuudet sekä koulutuksessa että työelämässä, sanoo TEK:n toiminnanjohtaja Heikki Kauppi.

– Tasa-arvoinen työelämä on arvo jo itsessään. Sillä on suuri merkitys myös yritysten ja julkisyhteisöjen tulokselle, sillä vain tasa-arvoisen kohtelun ja uramahdollisuuksien kautta henkilöresursseja voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti.

Kaupin mielestä epätasa-arvon poistaminen ei ole sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan liiketoimintapäätöksen toimeenpano.

– Ensin pitää määritellä tahtotila, sitten asettaa tavoitteet ja mittarit, sitten seurata toteutumista. Tehtävän vaativuuteen ja työsuoritukseen perustuva palkkausjärjestelmä on oikein käytettynä oivallinen työkalu tasa-arvon edistämiseen, Kauppi sanoo.

TEK kysyi jäsenten kokemuksista syrjinnästä tai eriarvoisesta kohtelusta syksyn 2015 työmarkkina-tutkimuksessa. Vastaajia oli yli 10 000. Työikäisistä diplomi-insinööreistä naisia on noin 20 prosenttia.

TEK:n jäsenet raportoivat enemmän naisiin ja iäkkäisiin kohdistuvaa, ja vähemmän muihin syihin, kuten terveydentilaan, seksuaaliseen suuntautumiseen tai kielitaitoon, perustuvaa syrjintää kuin suomalaiset palkansaajat yleensä verrattuna Tilastokeskuksen työolotutkimuksen tietoihin.

Kooste tasa-arvokyselyn tuloksista löytyy tästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)