Verkkouutiset

”Lintuinfluenssan varjolla tehtiin Euroopan suurin varkaus”

Alkuvuonna julkisuuteen tulleet dokumentit vahvistavat erityisesti niin sanotun Cochrane-verkoston mielestä sen, että flunssaa vastaan tarkoitettu lääke Tamiflu on täysin arvoton ja lyhentää flunssan oireita korkeintaan puolella vuorokaudella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuosien 2005–2006 aikana kulki varoitus lintuinfluenssaa levittävän H5N1-viruksen mahdollisesta leviämisestä ympäri maailman. WHO ja useat valtiot ostivat lääkeyritys Rochen valmistamaa Tamiflu -influenssalääkettä varastoon suuria määriä.

Lintuinfluenssaa ei koskaan tullut, mutta miljardien eurojen arvosta lääkkeitä jäi varastoon. Muun muassa Suomessa puhuttiin vuonna 2009 pilaantuvasta Tamiflu-varastosta.

Vuonna 2009 sen sijaan tuli sikainfluenssavirus H1N1. Sitä vastaan käytettiin kuitenkin rokotteita, erityisesti Ruotsissa, kuten Svenska Dagbladet huomauttaa.

Cochrane-verkosto arvosteli jo vuonna 2009 lääketehtaiden rahoittamia raportteja ja Tom Jefferson etunenässä väitti kykenevänsä osoittamaan erityisesti Tamiflun tehottomuuden. Verkosto huomautti vallankin siitä, että lääketehdas Roche salasi suuren osan testituloksia, joita ei aiottu koskaan julkistaakaan.

Cochrane-verkosto ja British Medical Journal ryhtyivät kampanjaan, jotta Roche ja Relenzan valmistaja GlaxoSmithKline julkistavat lääkkeistään kaikki asiakirjat. Vuosien taistelun jälkeen verkosto sai käyttöönsä tuhansia asiakirjoja ja on julkistanut ”tuomionsa”.

Ensimmäinen niistä on, ettei ole olemassa näyttöä siitä, että Tamiflu tai Relenza vaikuttaisivat tartunnan leviämistä ehkäisevästi. Toinen on se, ettei ole myöskään olemassa näyttöä siitä, että Tamiflu vähentäisi sairaalahoidon tarvetta tai estäisi vaikeampia komplikaatioita.

Sen Cochrane-verkosto myöntää, että Tamiflu lyhentää flunssan oireita puolella vuorokaudella, kuudesta päivästä viiteen ja puoleen päivään.

Tutkimustensa jälkeen verkosto kysyykin, tekisivätkö WHO ja viranomaiset nyt – kun kaikki vaikutukset ovat tiedossa – samanlaiset päätökset lääkkeiden suhteen kuin tekivät vajaat 10 vuotta sitten.

Verkostossa vaikuttava Peter Gotzshe menee vielä pidemmälle:

– Tamiflu-sirkus on ollut Euroopan historian suurin varkaus, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)