Verkkouutiset

Ex-suurlähettiläs Talvitie: Suomi on tehnyt Venäjästä vihollisen

Entisen diplomaatin mielestä Suomi ei ratkaisujensa takia voi välttyä Venäjän ja lännen väliseltä kriisiltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eläkkeellä oleva entinen pitkäaikainen diplomaatti ja Suomi-Venäjä -seuran entinen puheenjohtaja Heikki Talvitie kirjoittaa Suomen Geopoliittisen seuran sivuilla kansainvälisestä tilanteesta. Hänen mukaansa Suomi ja Ruotsi ovat nauliutuneet USA:n sotilaalliseen läsnäoloon omalla alueellaan ja ratkaiseva askel otettiin isäntämaasopimuksessa.

”Se määrittää ne strategiset pisteet Suomen alueella, josta käsin Yhdysvallat (Nato) voi uhata Venäjän ydinaluetta ja järjestely toimii niin harjoituksissa kuin myös kriiseissä”, Heikki Talvitie toteaa.

Hänen mielestään ”on aika yleisesti hyväksytty tuo arvio ja katsotaan, että Suomi on ratkaisuillaan tehnyt Venäjästä vihollisen ja antanut alueensa Venäjän vihollisten käyttöön. Niin ollen se ei voi välttyä Itämeren alueella Venäjän ja lännen välillä mahdollisesti puhkeavalta sotilaalliselta kriisiltä”.

Talvitie kirjoittaa olevansa itse samaa mieltä. Hänen mukaansa Suomen ei kannata liittyä muodollisesti Natoon, koska Venäjä reagoisi poliittisesti ja lisäisi sotilaallista voimaansa Suomen rajoilla.

”Tämä saattaisi eskaloitua joskus sotilaalliseksi kriisiksi, mutta siihen ei riitä yksin Suomen Nato-jäsenyys. Sen sijaan Nato-jäsenyys tulisi hankaloittamaan Suomen ja Venäjän rajaliikennettä, keskinäistä kauppaa ja turismia. Suomen aloitettua pakotepolitiikan Venäjää vastaan ja Venäjän vastattua siihen, ei ole poissuljettavissa mahdollisuus (siihen), että pakotteista tulisi osa Suomen ja Venäjän suhteita mahdollisen Nato-jäsenyyden toteutuessa”.

Heikki Talvitien mielestä isäntämaasopimus ”vertautuu vuonna 1940 Saksan kanssa tehtyyn kauttakulkusopimukseen, josta ei ollut enää perääntymisen mahdollisuutta”.

”Venäjä on tasavertainen lännen (Yhdysvaltain) kanssa vain ydinaseiden osalta. Siksi ne ovat tulleet keskusteluihin mukaan. Suomessa tehty tuore Nato-selvitys lähtee siitä, että myös lännen pelote perustuu ydinaseisiin”, Heikki Talvitie toteaa.

Hänen mukaansa Venäjä on signaloinut, että lännen katkaistessa Pietarin ja Kaliningradin yhteydet Venäjä avaa nämä väylät vaikka ydinaseita käyttäen.

”Kriisin osalta, kuten totesin aikaisemmin, on oleellista, että Suomi ja Ruotsi joutuisivat isäntämaasopimuksen mukaisesti toimimaan Yhdysvaltain tukikohtina Venäjää vastaan. Oletan, että Suomi ja Ruotsi tulisivat näin tekemään omasta vapaasta tahdostaan. Toisaalta on oletettavaa, että kriisissä amerikkalaiset ovat jo ilmassa, kun ilmoittavat, mitä lentokenttiä tai satamia aikovat käyttää. …Toisin sanoen Suomelle ei jätettäisi mitään vaihtoehtoa”.

Talvitien mukaan ”Nato-selvitykset lähtevät siitä, että Venäjä pystyy tavanomaisin voimin miehittämään Baltian maat hyvin nopeasti. Suomen ja Ruotsin osalta on nähtävä, että Venäjän intresseissä on eliminoida amerikkalaiset tukikohdat Suomessa ja Ruotsissa. Mahdollinen vaihtoehto on tuhota ne taktisin ydinasein”.

Suomen ja Ruotsin miehittämisessä ei hänen mielestään sen sijaan Venäjän kannalta olisi ”mitään tarkoituksenmukaisuutta, eikä siihen riittäisi voimiakaan. Jos Suomi halutaan kontrolliin, käytettäisiin muita keinoja, joita kyllä riittää”.

Ex-suurlähettiläs arvelee, että tilanne ei johtaisi ydinsotaan vaan jäätyneisiin suhteisiin, Baltian jäämiseen Venäjän miehitykseen sekä Suomen ja Ruotsin osalta uuteen etupiirijakoon Pohjanlahdelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)