Verkkouutiset

Näin Suomessa huijataan kesällä – katso TOP 10 temput

Poliisi on listannut tyypillisimmät katuhuijaukset, joihin kannattaa varautua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisin mukaan kadulla tapahtuvat huijaukset yleistyvät kevät- ja kesälämpimien saapuessa. Poliisi on listannut takavuosilta 10 yleisintä huijausta, joihin kaduilla kannattaa varautua:

1. PIN-koodin urkkiminen, ja pankissa tai automaatilla vierailleen seuraaminen

PIN-koodin urkkiminen on poliisin mukaan katuhuijauksista yleisin. Urkintatapaukset kohdistuvat yleensä joko yöaikana ja aamuyöllä päihtyneisiin henkilöihin ravintoloiden tai pikaruokaravintoloiden tiskeillä, ja päiväsaikaan pääsääntöisesti iäkkäämpiin ihmisiin ruokakaupoissa ja ostoskeskusten liikkeissä.

Näissä tapauksissa tekijät odottavat usein, että uhrin kädet ovat täynnä tai keskittyminen herpaantunut.

– PIN-koodi kannattaa aina suojata, kun sen näppäilee kaupan kassalla tai automaatilla. Erityisesti yökerhoissa ja julkisissa liikennevälineissä kannattaa pitää silmällä omia arvotavaroita, rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisilaitokselta ohjeistaa poliisin tiedotteessa.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli myös muutama tapaus, jossa iäkkäiltä ihmisiltä anastettiin tai yritettiin anastaa rahaa kadulla. Anastajat tarkkailivat iäkkäitä ihmisiä pankeissa tai pankkiautomaateilla ja lähtivät tämän jälkeen seuraamaan uhria.

– Mikäli huomaat, että joku lähtee seuraamaan sinua pitkän matkaa, kannattaa asiasta esimerkiksi kertoa jollekin vastaantulijalle. Mikäli tekijä käyttäytyy uhkaavasti tai käy kiinni, tulee asiasta ilmoittaa pikimmiten hätäkeskukseen, Kalliomaa muistuttaa.

2. Setelin tai kolikoiden heittäminen maahan pankkiautomaatilla

Poliisilla on tiedossa tapauksia, joissa uhrin tehdessä käteisnostoa hänen jalkojensa juureen on heitetty seteli tai kolikoita, koputettu olkapäälle ja sanottu ystävällisesti, että ”tuo taisi pudota sinulta”.

Kun uhri kumartuu poimimaan seteliä, hänen pankkikorttinsa otetaan automaatista. PIN –koodi on urkittu hetkeä aikaisemmin ja korttia käytetään mahdollisimman nopeasti lähimmällä automaatilla.

3. Valepoliisit

Valepoliisitapauksia on kirjattu viime vuosina useita. Yksi perinteinen huijaus kohdistuu poliisin mukaan ainoastaan ulkomaalaisiin turisteihin, koska tekijät eivät pysty esittämään suomalaisille suomalaista poliisia kielitaidon uupuessa.

Yleensä huijaus on alkanut niin, että yksi tekijöistä tulee juttelemaan uhrille jotain. Tämän jälkeen kaksi poliisiksi esittäytyvää miestä tulee kertomaan, että äskeinen mies on jonkin sortin rikollinen, minkä takia heidän täytyy tarkastaa uhrin lompakko. Tarkastuksen yhteydessä rahat kuitenkin lähtevät lompakosta vorojen mukaan. Uhrit on poikkeuksetta tiedusteltu etukäteen niin, että heidän lompakossaan on paljon käteistä rahaa.

4. Tahraaminen

Uhreja on huijattu myös laittamalla heidän vaatteilleen jotain likaista mönjää, jota vorot ovat alkaneet muka ystävällisesti puhdistamaan. Puhdistustoimenpiteiden lomassa lähtee lompakko ja/tai puhelin joko taskusta tai käsilaukusta anastajien mukaan.

5. Valokuvaaminen

Uhria pyydetään valokuvaamaan tekijän kumppaneita yleensä turistinähtävyyksillä. Uhrin keskittyessä kuvaamiseen lompakko tai puhelin anastetaan yleensä uhrin takaa käsin.

Kuvauspyynnöissä kannattaa jo ennen valokuvausta huolehtia siitä, että omat arvotavarat ovat käden ulottuvilla.

6. Laukun anastaminen puhuttamalla

Huijaukset ovat tapahtuneet pääsääntöisesti matkustusasemilla. Näissä tapauksissa uhrin laukku tai tietokonelaukku on ollut uhrin vieressä. Vastakkaiselle puolelle tulee jututtaja, jolloin laukku jää uhrin selkäpuolelle poimittavaksi. Tällöin toisella puolella oleva voro on napannut uhrin arvotavarat.

7. Arvotavaroiden anastaminen tuolin selkänojalla olevan takin taskusta

Näissä tapauksissa uhrin takki on ollut tuolin selkänojalla. Vorot ovat tällöin istuneet uhrin takana olevalle tuolille viereiseen pöytään. Tämän jälkeen tekijä hakee selkänsä takaa käsikopelolla uhrin lompakon tämän takin taskusta ja poistuu kahvilasta tai ravintolasta. Poliisi neuvoo pitämään arvotavarat ravintoloissa ja yleisillä paikoilla aina katseen ulottuvissa.

8. Kaulaketjun sovittaminen kaulaan

Näissä tapauksissa tekijät tulevat väkisin tarjoamaan rihkamakorua ja sovittavat sitä uhrin kaulaan. Sovituksen yhteydessä uhrin kaulaan vaihtuu rihkamakoru ja aito lähtee tekijöiden matkaan. Osaa näistä on tutkittu myös ryöstöinä, koska iäkkäästä ihmisestä on pidetty kiinni ja korut on viety väkisin uhrin vastusteluista huolimatta.

9. Ruuhkan aiheuttaminen tai halailu

Poliisilla on tiedossa myös tapauksia, jossa eri paikoissa on aiheutettu ruuhkaa ja tämän jälkeen uhrin tarkkaavaisuuden herpaantuessa anastettu häneltä arvo-omaisuutta.

Rullaportaissa uhrin etupuolella oleva tekijä on pudottavinaan jotakin tai jää vetolaukkunsa kanssa portaiden rakenteisiin jumiin, josta ei mitenkään pääse irti. Uhri yrittää olla ajautumatta edessä olevan henkilön päälle portaiden loppuessa, jolloin takaa päin on helppoa käydä taskuilla tai uhrin laukulla.

Poliisilla on tiedossa myös tapauksia, joissa junaan tai raitiovaunuun noustessa on aiheutettu ruuhkaa. Vorot ovat hyödyntäneet rappusia, jolloin edessä olevan uhrin taskut tulevat hyvälle korkeudelle. Näissä tapauksissa auttaa usein jo se, ettei pidä lompakkoaan takataskussa tai avoimissa laukuissa.

Ruuhkan aiheuttamisen lisäksi lähikontaktihuijauksena on käytetty myös halailua. Halailuhuijaus on kohdistunut pääasiassa ravintolasta poistuneisiin päihtyneisiin henkilöihin. Tekijät ovat tulleet halaamaan uhria joko seksuaalissävytteisesti tai ”hyvän meiningin merkeissä”, ja tyhjentäneet halailun yhteydessä uhrin taskut.

10. Lapulla hämääminen, tai kaulahuivilla tai takilla peittäminen

Tekijät ovat peittäneet toisen kätensä joko kaulahuivilla tai kyynärvarrella roikkuvalla takilla. Uhrin lompakon paikan tekijät ovat tiedustelleet etukäteen. Taitavat taskuvarkaat eivät tarvitse kuin muutaman sekunnin liimautuakseen uhrin kylkeen, kun lompakko jo saattaa lähteä voron mukaan. Uhri tai ympärillä olevat ihmiset havaitsevat teon äärimmäisen harvoin.

– Lähes kaikkia edellä mainittuja tapauksia yhdistää se, että uhria yritetään harhauttaa jotenkin. Mikäli joutuu yllättävään tilanteeseen kadulla, kannattaa aina myös pitää mielessä epäilys voisiko kyseessä olla joku huijaus. Yllättävässä tilanteessa kannattaa ainakin pitää arvotavaroista kiinni tukevalla otteella tai vähintään pitää niitä silmällä, Kalliomaa muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)