Verkkouutiset

”Muutama kymmenen ISIS-taistelijaa on palannut Suomeen. Missä nämä henkilöt ovat?”

Eduskunnassa ihmeteltiin, mitä Suomessa olevat islamilaisen valtion sotilaat tekevät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat käsittelivät täysistunnossa Irak-koulutusyhteistyöstä annettua selontekoa. Debatissa kokoomuksen Jaana Pelkonen nosti esiin kouluttajien turvallisuuden riskiarvion, eri maiden voimankäyttösäännöt ja vierastaistelijat.

– Suomesta on lähtenyt useita kymmeniä ihmisiä taistelemaan ISILin riveihin, joka sinänsä on jo aivan käsittämätön asia. Heitä on palannut Suomeen muutama kymmenen, Jaana Pelkonen sanoi.

– On myös käsittämätön asia, että vapaaehtoisesti Suomesta ISILin riveihin taistelemaan lähtevät voivat ylipäätään palata Suomeen. Missä nämä henkilöt tällä hetkellä ovat? Ja mikä on rangaistus tästä?

Asiasta puhuivat myös muun muassa Rkp:n Stefan Wallin ja keskustan Mikko Savola. Wallinin mukaan kyseessä on terroristijärjestö, joka pystyy julmuuksiin, joita harvoin on nähty.

– Miten hallitus arvioi tähän operaatioon liittyviä riskejä? Millä tavalla osallistuvia suomalaisia on valmennettu nimenomaan tätä tehtävää, tätä haastavaa maastoa ajatellen, Wallin kysyi.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi, että ”tämä on osa EU:n terrorismin vastaista toimintaohjelmaa, että kriminalisoimme yhdessä vierastaistelijoiksi lähtemisen”.

Ulkoministeri Timo Soini puhui vastauksessaan ”uhasta maahanmuuttajien keskuudessa”. Se on hänen mukaansa Suomessa ”vielä matala, mutta ei olematon”.

– Iskut ovat mahdollisia. Tästä on julkisuudessa ollut paljonkin puhetta, esimerkiksi että ennen Britannian kansanäänestystä saattaa jotain tapahtua. Tällaisia spekulaatioita on. Toivottavasti mitään ei tapahdu, mutta tämä uhka on siis olemassa ja todellinen, Soini totesi.

”Elän tällä loppupäivän”

Useat kansanedustajat kiittivät yksituumaisuutta asiassa. Kokoomuksen Ilkka Kanervan mukaan ”on poikkeuksellisen olennaista nähdä läpi eduskunnan oleva vankka yksimielisyys”.

– Tässä asiassa ehkä ydin on se, miten Suomi voi antaa apua mutta samalla miettiä myös avun vastaanottamisen mahdollisuutta.

Keskustan Seppo Kääriäisen mukaan ”on erikoisen myönteistä, että näin laaja tuki on osoitettu tälle Erbil-operaatiolle”.

– Osittain se varmaan johtuu ISIS:n julmuuksista, joka on herättänyt kaikki näkemään, että eihän se näin voi sentään olla tämä elämä täällä maailmassa.

Sdp:n Eero Heinäluoma sanoi Ranskan tehneen unionille ja Suomelle suuren palveluksen, kun maa otti käyttöön perussopimuksen lausekkeet. Tämä osoitti hänen mukaansa kerralla, että unionin maat välittävät ja ovat valmiita auttamaan toisiaan.

– Haluan kiittää ministeri Soinia erinomaisen selkeästä ja hienosta esiintymisestä. Menisin jopa niin pitkälle, että sanoisin, että ministeri Soini, tämä oli teidän paras eduskuntapuheenvuoronne. Siitä on vaikea ottaa mitään pois. Siinä myös oikein nähtiin unionin merkitys Suomen turvallisuudelle – että meidän etujemme mukaista on vahva, toimiva unioni, jossa jäsenmaat tukevat toisiaan, Eero Heinäluoma totesi.

Timo Soini vastasi, että ”kyllä teidän kehunne lämmitti enemmän kuin kevätaurinko, että kyllä minä tämän loppupäivän elän tällä jo pelkästään”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)