Verkkouutiset

”Kiusallista arvuutella kumpi” – kirjanpitoa äänestäjien sukupuolesta esitetään kiellettäväksi

12 tamperelaisvaltuutetun mielestä vaalilautakuntien kirjanpito äänestäjien sukupuolista ei ole sukupuolisensitiivistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaalipäivinä monissa vaalilautakunnissa seurataan äänestäjien kertymistä myös yksinkertaisella tukkimiehen kirjanpidolla. Lautakuntien jäsenet pitävät kirjaa äänistä tekemällä merkinnän aina kun nainen tai mies käy äänestämässä.

Tampereen kaupunginvaltuuston 12 jäsentä on tämän johdosta jättänyt aloitteen ”vaalilautakuntien käytäntöjen muuttamisesta sukupuolisensitiivisiksi”.

”Uurnalla äänestäjän sukupuolen toteaminen jää vaalitoimitsijan vaikutelman varaan. Joskus sukupuolittuneeseen ryhmittelyyn on takerruttu niin tiukasti, että puheenjohtaja on jopa ohjeistanut kysymään äänestäjältä tämän sukupuolta, mikäli se on ääntenlaskijalle epäselvä”, aloitteessa todetaan.

”Tutkitusti ja todistetusti sukupuoli ei ole kaksinapainen käsite vaan paljon moninaisempi. Sukupuolittunut ääntenlasku kuitenkin uusintaa sukupuolen virheellistä kahtiajakoa ja johtaa väistämättä kiusallisiin tilanteisiin, jos vaalipaikalla joudutaan arvuuttelemaan, ’kumpi tuo nyt on’. Henkilöille, joiden kokemus omasta sukupuolestaan ei mene mies‒nainen-akselin ääripäihin, joiden sukupuoli ei vastaa heille syntymässä määriteltyä sukupuolta tai joiden tapa ilmentää sukupuoltaan ei ole niin sanotusti perinteinen, sukupuolen tiedustelu vieraan ihmisen toimesta tai vaalitoimitsijoiden hämmennys ja arvuuttelu voi olla äärimmäisen loukkaavaa”, allekirjoittajat perustelevat.

Aloitteessa esitetään ratkaisuksi luopumista ”sukupuolittuneesta ääntenlaskua tukevasta kirjanpidosta”. Äänimäärät saadaan aloitteen mukaan nopeasti ja tarkasti pelkän vaalilistankin perusteella.

Allekirjoittajat esittävät Tamperetta ohjeistamaan vaalilautakuntia luopumaan sukupuolittuneesta ääntenlaskua tukevasta kirjanpidosta ja tuomaan lautakuntien koulutukseen sukupuolisensitiivisen näkökulman.

Ensimmäinen allekirjoittaja on vasemmistoliiton Varpu Jutila. Facebookissa hän kertoo olleensa neljästi itse vaalilautakunnassa ja ehkä kolmissa vaaleissa asia on aiheuttanut jonkinasteista hämmennystä ja ”ottanut mua pannuun”. Jutila työskentelee Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asiain sihteerinä.

Aloitteen muut allekirjoittajat ovat asiakirjassa Minna Minkkinen (vas.), Ulla-Leena Alppi (vas.), Jaakko Mustakallio (vihr.), Juhana Suoniemi (vihr.), Petri Siuro (vihr.), Oras Tynkkynen (vihr.), Olli-Pekka Parviainen (vihr.), Irene Roivainen (vihr.) ja Satu Hassi (vihr.).

Aloite on lähetetty Tampereella kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)